Egészségügyi vészhelyzet Pápua Új-Guineában

2009.09.10. 13:33
Egészségügyi vészhelyzetett hirdettek Pápua Új-Giuneában, ahol egyszerre három járvány tombol. Már legalább százan haltak meg kolerában, vérhasban és a H1N1 miatt.

Az Ausztrália mellett fekvő Új-Guinea szigetén egyre súlyosabb a helyzet. A sziget keleti oldalán lévő Pápua Új-Guineában valamennyi iskolát, piacot és nyilvános vécét bezártak, miután már 100-an haltak meg a különböző járványok miatt. Három tartományban gyakorlatilag karantént hirdettek a hatóságok, és megtiltották a beutazást az érintett területekre.

Az egészségügyi vészhelyzetet azután hirdették ki, hogy a kolera, a vérhas és a H1N1 halálos áldozatainak száma megduplázódott egyetlen hét alatt. A kolera évtizedek óta először bukkant fel a melanéziai országban, és máris 20 ember életét követelte a fertőzött vízzel terjedő betegség. A vérhas miatt 29-en, míg a H1N1-től 51-en haltak meg eddig.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi képviselője aggasztónak nevezte a Pápua Új-Guineában kialault helyzetet, különösen a szegény ország fejletlen egészségügyi rendszere miatt. Az ausztrál kormány már felajánlotta segítségét, és egyebek mellett víztisztító tablettákat, védőöltözéket, valamint egészségügyi szakembereket küld északi szomszédjába.