Jose, az Atya, a Fiú és a Szentlélek térítették el a gépet

2009.09.10. 06:35
Mexikóban egy drog- és alkoholfüggő vallási fanatikus rövid időre hatalmába kerített egy repülőgépet, de az incidensben nem esett baja sem utasoknak, sem a gép legénységének.

Eltérítettek egy utasszállító gépet szerdán Mexikóban. Az Aeromexico gépe Cancún városából indult útnak 112 utassal a fedélzetén, és a gépeltérítésről sokáig ellentmondásos hírek érkeztek. Mint utólag, a hatóságok tájékoztatásából kiderült, a Boeing 737-es gépet egy 44 éves bolíviai származású drog- és alkoholfüggő vallási fanatikus, név szerint Jose Flores akarta eltéríteni. A korábbi hírekkel ellentétben egyedül, vallási meggyőződésből vállalkozott erre.

Flores a letartóztatás után elmondta, hogy lelkipásztorként tevékenykedik, és isteni kinyilatkoztatásnak volt a tanúja. A szerdai dátum 09.09.09 - fejjel lefelé fordítva a sátán számát, 666-ot jelentette számára. Flores egy üdítős dobozt pokolgépnek álcázott, és azt mondta a Mexikóvárosba tartó gép személyzetének, hogy három társával hatalmába kerítette a gépet. Flores a rendőrségi kihallgatáson bevallotta, hogy a három társat az Atya, a Fiú és a Szentlélek jelentette számára.

Az illető arra kényszerítette a pilótákat, hogy landolás előtt tegyenek néhány kört a mexikóvárosi nemzetközi repülőtér felett, és folyton követelte, hogy beszélhessen Felipe Calderón mexikói elnökkel, aki éppen indulásra készült a reptér egyik hangárjában. A géptérítő egy közelgő földrengésre akarta figyelmeztetni az államfőt. Felipe Calderon a az incidens miatt elhalasztotta útját.

A gép pilótája csak landolás után, Mexikóvárosban értesítette az utasokat, hogy gépeltérítők kerítették hatalmukba a gépet. A repülőtéren elrendelték a legmagasabb fokozatú készültséget. Landolás után egy órával azonban az utasok – zömmel amerikaiak, mexikóiak és franciák – szabadon távozhattak, a kommandósok pedig megrohamozták a gépet, és elfogták a géprablót, aki nem tanúsított ellenállást.

A mexikói média arról adott hírt, hogy a kommandósok nyolc - más hírek szerint kilenc - megbilincselt személyt vezettek el a helyszínről. A hatóságok később közölték, hogy a géprablást Jose Flores egyedül hajtotta végre, és a többiek utasok voltak, akiknek semmi közük nem volt Floreshez.

Jose Florest korábban Bolíviában már elítélték fegyveres rablás miatt. A mexikói ügyészség most terrorizmus és emberrablás címén indít bűnvádi eljárást ellene.