Keressük Magyarország legöregebb kutyáját!

2009.09.13. 18:05
Ismer a környezetében kutyamatuzsálemet? Netalán az ön kutyája is jócskán megette velőscsontja javát? Jelentkezzen, hátha korrekorder a Morzsi! Ha Buksi már elmúlt húszéves, esélyes, hogy hazánk legöregebb kutyáját tartja otthonában.

Az utóbbi hetek állatos bulvárhírei közt kiemelkedő helyet foglaltak el a korrekorder kutyákkal foglalkozó híradások. Augusztus elején jött például a hír az Egyesült Államokból, hogy betöltötte 26. életévét Max, a Louisiana államban élő terrier keverék, és valószínűleg ő a legidősebb kutya a világon. A New Iberia városában lakó kutya gazdája, Janelle Derouen, azt állítja, hogy 1983-ban vette kedvencét, Max korát a születésekor kiállított állatorvosi igazolás is bizonyítja.

Max - 26 év

A rekordok nyilvántartásában etalon Guinness azonban még nem igazolta vissza Max rekordját, így egészen augusztus 28-ig egy másik amerikai kutya, Chanel, a Long Island-i drótszőrű tacskó volt 21 évével a hivatalos korelnök, az ő váratlan halálával azonban megüresedett a poszt.

A legöregebb élő földi kutya megtisztelő címért Chanel halála után nem sokkal egy Bajorországban élő berni pásztorkutya gazdája is jelentkezett. Penny állítólag 1984-ben született, amit a fülébe tetovált állatorvosi születési dátum is igazol. A 25 éves kutya is jó eséllyel lehet korrekorder, ha például valami adminisztratív ok miatt a Guinness nem ismeri el Max elsőségét, Penny lehet a legöregebb elő kutya.

Bella - 29 év

Az állati rekordok és igazolásuk körüli bizonytalanságok miatt az sem világos, hogy melyik volt a valaha élt legöregebb kutya. Egy évvel ezelőtt vitte el szívroham például Bellát az angliai Derbyshire-ben. Gazdája szerint 29 évet élt a labrador-keverék, de mivel születési idejét nem tudta hivatalos papírokkal igazolni, így nem kerülhetett be a rekordok könyvébe. 2003-as haláláig Butch volt a legöregebb kutya a Guinness nyilvántartása szerint, a virginiai beagle 28 éves korában pusztult el, Chanel előtt ő tartotta a rekordot.

Chanel - 21 év

A Guinnes által jegyzett valaha élt legöregebb kutya pedig Bluey volt: az ausztrál pásztorkutya 1910. június 7-én született, és 1939. november 14-én halt meg: 29 év 5 hónap és 7 nap volt a pontos életkora, visszavonulása előtt húsz évig űzte szakmáját, azaz terelte a birkákat. Állítólag élt egy másik veterán pásztor kutya is Ausztráliában, a labrador keverék a meg nem erősített hírek szerint 32 évig élt, de mivel nem voltak születési papírjai, nem került be a rekordok könyvébe.

Mivel egy átlagos kutya 10-12 évig él, ritkán éri el a húsz, vagy az annál is magasabb életkort, és az ilyen életkorcsúcsokat nem is könnyű hitelesen igazolni. Azért belevágjuk a nagy fába a fejszénket, amikor meghirdetjük az Index nagy veteránkutya versenyét. Szerettel várjuk olvasóinktól azoknak a kutyáknak a nevét és adatait, akit a környezetükben a legidősebbnek ismernek. Hátha kiderül, hogy hazánkban él a világ legidősebb kutyája!

Penny - 25 év

Kérjük, küldjék el nekünk a megmutatni kívánt kutya képét, nevét, születési idejét, és legjobb esetben az esetleges állatorvosi lapot, ami korát bizonyítja, és kommentekben is várjuk a tippeket! Találjuk meg együtt Magyarország legöregebb kutyáját!