Két tinédzser agyonvert egy férfit

2009.09.18. 16:57
Brutális módon agyonvert két roma fiú egy férfit, állítják a szlovák hatóságok. Ha bebizonyosodik, hogy valóban a két srác követte el a gyilkosságot, akkor sem büntethetők, hiszen kiskorúak. A hatóságok szerint a két fiú azért végzett a férfival, mert az nem fizetett nővérük szexuális szolgáltatásaiért.

Őrizetbe vettek Kelet-Szlovákiában egy 12, illetve egy 13 éves roma fiút, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy 53 éves férfit. Szlovák sajtóinformációk szerint a fiúk állítólag azért verték brutális módon halálra a férfit, mert az nem fizetett nővérük szexuális szolgáltatásaiért. Még ha be is bizonyosodik a vád, az elkövetők, fiatal koruk miatt, nem büntethetők.

Kelet-Szlovákiában nagyszámú roma él, s több régióban, településen súlyos konfliktusok terhelik a romák és a többiek együttélését. A szlovákiai szélsőséges szervezetek (például a Szlovák Testvériség, illetve a nemrégiben alakult Új Szabad Szlovákia) az utóbbi hónapokban több helyen is tüntetést tartottak a "cigányterror" ellen.

A helyzetre és a hangulatra jellemző, hogy a szélsőségesek tüntetéséhez Szentmihályfalván, Korompán és másutt a helyi lakosok százai csatlakoztak. A lakosság és a sajtó is bírálja az államot, a hatóságokat, hogy nem tesznek semmit az úgynevezett cigánybűnözés ellen, képtelenek kezelni a kialakult feszültségeket.