Megtámadtak egy pénzszállítót az M1-esen

2009.09.18. 06:13 Módosítva: 2009.09.18. 12:58
Nem sikerült pénzt elvinniük a fegyvereseknek, akik egy páncélautót próbáltak meg kifosztani csütörtök éjjel az M1-es autópályán, Bicske közelében. Annak ellenére, hogy a helyszínre riasztott rendőrautóra több tucat lövést adtak le, a rendőröket nem érte találat. Két férfit keresnek, akik egy fekete Audi kombival menekültek el.

Fegyveresek támadtak meg az éjszaka egy Group4-es pénzszállítót az M1-es autópályán, a Budapest felé vezető oldalon, a 35-ös kilométernél.

A rablók sorozatlövésekkel kényszerítették megállásra az autót. A két kísérőt kiszállították, de nem bántották őket. A rablók épp a hátsó ajtón keresztül próbálták megszerezni a szállítmányt, amikor a helyszínre értek a rendőrök, akiken ekkor már golyóálló mellény volt. A rendőrséget a támadás mellett elhaladó sofőrök értesítették.

Az anyósülésen ülő rendőr a rájuk szegezett sorozatlövő fegyver láttán kiugrott az autóból, és a szalagkorlát mellé vetődött, a sofőrnek így volt helye a lövedékek elől az ülésekre feküdni. A rendőr könnyebben sérült, de csak az üvegszilánkok vágták meg a nyakát.

Az autót több tucat lövedék érte, az egyik épp a sofőr ülésébe csapódott. A rendőrök nem használták a fegyverüket. A két férfi ezután egy fekete Audi kombiba ült és elmenekült, még keresik őket. Azt egyelőre nem tudni, milyen típusú fegyvert használtak, de az biztos, hogy egy sorozatlövőből lőttek.

A támadók egy Győr felől érkező, menekülteket szállító rendőrségi teherautóra is tüzet nyitottak, mert azt hitték, az erősítés érkezett meg. A teherautót egy lövedék eltalálta, de a benne ülők nem sérültek meg.

Az autópályán délig helyszíneltek, a Budapest felé tartó forgalmat az 1-es főútra terelték, ahol tizenegy kilométeres kocsisor alakult ki.

Fejér megye rendőrfőkapitánya kétmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Hasonló esetek az elmúlt években

2006. július 7. - Budapesten, a XIX. kerületben két férfi megtámadott egy pénzszállító autót, amíg a vezető társa a bevételért ment a közeli bevásárlóközpontba. Az autóban maradt férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, a támadók gyalog, zsákmány nélkül menekültek el.

2006. augusztus 14. - Budapesten, a XII. kerületi MOM Park előtt két fegyveres a bevásárlóközpontba készpénzt szállító egyik biztonsági őrtől elvette a pénzt tartalmazó táskát és a fegyverét, majd az egyik rabló gyalog, a másik autóval menekült el. A rablók mintegy 100 millió forintot zsákmányoltak. A menekülő autót - és feltehetően az egyik támadót - a másik biztonsági őr célzott lövése eltalálta. A rendőrség novemberben közölte: felszámolta a rablóbandát, amely ezt a bűnügyet is elkövette.

2006. szeptember 11. - Két álarcos fegyveres támadott meg Budán, az Alagút utcai MKB bankfióknál egy pénzszállító autót. A támadók a vezetőt súlyosan bántalmazták, megkötözték, majd a pénzzel elmenekültek.

2006. december 19. - Budapesten - feltehetően fegyverrel - kiraboltak egy pénzszállító autót, miközben a sofőrt kísérő biztonsági őr saját céljára készpénzt vett fel egy Soroksári úti bankautomatából. A rabló a sofőrrel kinyittatta a kocsi rakterét, magához vette az ott található készpénzt, majd elmenekült. Személyi sérülés nem történt.

2007. február 5. - Budapesten, egy XVIII. kerületi cég telephelyén két álarcos férfi megtámadott egy pénzszállító autót, majd a zsákmánnyal elmenekültek. Az egyik őr több lövést is leadott a rablókra, az egyikük megsérült. Másnap elfogták a tetteseket.

2007. március 22. - Herceghalomnál, az M1-es autópályán megtámadtak egy pénzszállítót: egy Opel tetőablakából gépfegyverből rálőttek a páncélautóra, a kísérők viszonozták a tüzet. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség elfogta a támadókat.

2007. március 27. - Tokaj térségében egy pénzkísérő meghalt, amikor kiraboltak egy pénzszállító autót. A biztonsági őr a bántalmazásba halt bele. Március végén letartóztatták - a nyomozás közben gyanúsítottá vált - másik őrt és a vele együttműködő három elkövető egyikét. A másik két rablót augusztusban fogták el Bács-Kiskun megyében. Az elrabolt pénz - 166 millió forint - egy része is megkerült. 2008. november 4-én megindult a tettesek ellen a bírósági eljárás.

2007. december 5. - Békéscsabán egy pénzszállító őrét próbálta kirabolni egy férfi egy bankfiók előtt, de miután a szigonypuskával meglőtt őr a fegyveréhez nyúlt, a rabló megijedt és elszaladt. Egy másik bank őrének sikerült - egy járókelő segítségével - elkapnia a tettest.

2008. május 19. - Debrecen egyik nagyáruházának parkolójában rálőttek az egyik pénzszállítóra, a rablás a másik őrnek köszönhetően meghiúsult: a pénzszállító autóval tolatva elsodorta az egyik rablót. A tettesek futva elmenekültek. A hasba lőtt őr túlélte az esetet, az egyik tettest augusztusban, a másikat októberben letartóztatták. További gyanúsítottak - egyikük a Magyar Honvédség szerződéses katonája - is felmerültek az ügyben.

2009. január 28. - Kiraboltak egy pénzszállítót Budapesten, a III. kerületi Eurocenter bevásárlóközpontban. Egy ismeretlen férfi fegyverrel a kezében követelte a pénzszállítótól a nála lévő pénzeszsákokat. Az őr néhány zsákot átadott a rablónak, aki ezután gyalog elmenekült.