Magához tért az ansbachi ámokfutó

2009.09.21. 17:12 Módosítva: 2009.09.21. 17:30
Felébresztették a mesterséges kómából azt az ámokfutó fiatalt, aki baltával, késekkel és Molotov-koktélokkal támadt a múlt héten diáktársaira a bajorországi Ansbachban, megsebesítve kilenc diákot és egy tanárt.

Gudrun Lehnberger ügyész elmondta, hogy a 18 éves fiatalember tudatánál van, de még nem kérdezték ki a múlt héten csütörtökön elkövetett támadásról.

Mindazonáltal a fiatal laptopjában meglehetősen részletes információkat találtak terveiről, amelyekről áprilistól kezdve levelekben számolt be. A címzett egy nőnemű személy volt, de a nyomozók elképzelhetőnek tartják, hogy a fiú csak kitalált valakit, akinek panaszkodhatott.

Mindenkit gyűlölt

Az elkövető - akinek a nevét továbbra sem közölték - azt írta, hogy "a célja a lehető legtöbb diákot és tanárt megölni, valamint felgyújtani az iskola épületét". Tettét azzal indokolta, hogy gyűlöli az emberiséget, de mindenek előtt a saját iskoláját, az ansbachi Carolinum gimnáziumot, mert igazságtalanul bánnak vele. Attól is tartott, hogy nem felel majd meg érettségi követelményeknek.

A diák legalább öt Molotov-koktéllal hatolt be a gimnáziumba. Közülük kettőt-kettőt hajított el két osztályteremben, megsebesítve több diákot. A támadó ezen kívül három késsel, egy rugós késsel és egy 40 centiméter nyélhosszúságú baltával volt fölfegyverkezve. Rendőrök tették ártalmatlanná a gimnázium folyosóján: három lövés érte a felsőtestén.

Körülbelül hétszáz diák volt az iskolában a támadás pillanatában. Péntekre szünnapot rendeltek el a gimnáziumban, de hétfőn már folytatódott a tanítás. A legsúlyosabb sérülésekkel kórházban ápolt két diáklány is túl van az életveszélyen.