Fényes nappal rabolták el az aktképet

2009.09.24. 15:43
Két férfi elrabolta az egyik brüsszeli múzeumból Magritte Olympia című festményét, melynek értéke megközelíti a négymillió eurót.

Fényes nappal rabolták el egy brüsszeli múzeumból René Magritte huszadik századi belga szürrealista festő Olympia című festményét, amelynek értéke megközelíti a négymillió eurót (kb. 1,1 milliárd forint).

Az 1948-ban készült, 60 x 80 centiméteres aktfestményen a festő felesége látható, hasán egy kagylóval.

"Nyitás után nem sokkal jött be a két fegyveres férfi" - mondta Andre Garitte, a Magritte munkásságának szentelt brüsszeli múzeum kurátora. Hozzátette, hogy egyikük sem viselt álarcot, egyik franciául, a másik angolul beszélt.

olympia

Három alkalmazottat, valamint két látogatót arra kényszerítették, hogy feküdjenek a földre a múzeum udvarán. Átjutottak a képet elválasztó másfél méter magas üvegfalon, majd a festménnyel egy autóhoz futottak és elhajtottak.

A belga főváros nyugati részén található kis múzeumot egy olyan házban rendezték be, amelyben a festő 24 évig élt és dolgozott, legtöbb festményét ott készítette. A most kirabolt múzeum nem azonos a júniusban megnyílt, jóval nagyobb brüsszeli Magritte-múzeummal.