Megölte az agydaganat a Manson-banda tagját

Belehalt gyógyíthatatlan betegségébe a csaknem negyven évig börtönben ülő Susan Atkins, aki 23 évesen részt vett Roman Polanski feleségének és nyolc más embernek megölésében.

Csütörtök éjjel a chowchilla börtön kórházában meghalt Susan Atkins, a hírhedt sorozatgyilkos, Charles Manson egyik társa, aki 1969-ben részt vett az egész Amerikát sokkoló Tate-gyilkosságokban. Az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő nőnél 2008-ban diagnosztizáltak agytumort, a betegség miatt megbénult és elvesztette egyik lábát. Susan Atkins 38 fegyházban töltött év után, 61 éves korában távozott az élők közül, jelentette a Los Angeles Times.

49034016

Susan Atkins korábban könyörületességből kérte, hogy engedjék el, mert haldoklik, de szeptember elején Kalifornia börtönbizottsága egyhangúan elutasította kérelmét.

A többszörösen büntetett előéletű Charles Manson egy szektát vagy, ahogy ő nevezte, egy családot hozott létre a 60-as évek közepén, és főleg nők csatlakoztak hozzá. Manson már akkor pszichopata volt: magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének nevezte, egy személyben.

Manson utasítására családjának tagjai 1969 nyarán betört az akkor már Amerikában élő lengyel filmrendező, Roman Polanski kaliforniai házába. A támadók hárman voltak: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson. A negyedik, Linda Kasabian volt a sofőr, mivel csak neki volt jogosítványa. A nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate-tel valamint négy vendégével válogatott kegyetlenséggel végeztek Atkinsék. Polanski ekkor Londonban dolgozott egy filmen.

Charles Manson
Charles Manson

A rákövetkező éjszakán újabb brutális gyilkosságokat vittek végbe. Megölték Leno LaBianca szupermarket-tulajdonost és második feleségét, Rosemaryt. A Tate -és a LaBianca-gyilkosságok tettesei Mansonnal együtt egy másik, jelentéktelen ügy kapcsán kerültek bíróság elé.

Az egyik áldozat, Sharon Tate
Az egyik áldozat, Sharon Tate

Még abban az évben több halálos ítéletet hoztak a perben, amelyben a vádlottak padján ült Charles Manson, Susan Atkins, Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson. Linda Kasabian a gyilkosságokban nem vett részt, bár némelyiknek a szemtanúja volt, ezért lehetett később a vád koronatanúja. A halálos ítéleteket 1972-ben - amikor az Egyesült Államokban négy évig felfüggesztették a halálbüntetést - életfogytiglanra változtatták.

Az elítélek közül Susan Atkins csúcstartó lett: ő volt a leghosszabb ideje börtönben ülő női elítélt Kaliforniában. Halálával ez a rekord
Patricia Krenwinkelre szállt.