A kalauznak nem volt útlevele, az utasoknak át kellett gyalogolniuk a határon

2009.09.27. 11:09
A röszkei határtól a község buszmegállójáig gyalogolniuk kellett tegnap a Szabadkáról Szegedre tartó vonat utasainak, mivel így a vonat nem ment tovább, írja a Délmagyar.

A Szabadkáról 11.30-kor induló, Szegedre tartó vonat csak a határig jött, onnan visszafordult. "Úgy fél egy felé érkeztünk magyar területre. Itt közel háromnegyed órát várakoztunk, mert az ellenőrzés során kiderült, a szerb kalauznak nincs útlevele" - mondta a Délmagyarnak az egyik utas, a szegedi Tóth Miklós.

Az idős férfi elmondása szerint a magyar határőrök és vasutasok azon tanakodtak, mi is legyen. Háromnegyed óra múlva közölték a mindössze négy utassal: szálljanak le, mert a vonat nem megy tovább, visszafordul Szerbiába. "Négyünk közül egyedül én igyekeztem Szegedre, ketten onnan tovább Budapestre, egy utas pedig Kecskemétre. Ők hárman le is késték a csatlakozást, mivel a buszunk csak háromnegyed négyre ért a
csongrádi megyeszékhelyre" - folytatta a szegedi utas.

Tóth Miklós még a MÁV panaszkönyvébe is beírta ezt a példátlan esetet, mivel korábban ilyent még nem élt át, vissza is szeretné kérni a vonatjegy árát.

"Kollégáim igazoltatták a Szabadkáról Szegedre tartó
vonaton tartózkodó valamennyi személyt, így a személyzetet is. A szerb kalauznak nemhogy érvényes útlevele és schengeni vízuma nem volt, de semmiféle igazoló papírt sem hozott magával" - tudta meg a Délmagyar Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

A vonat és rajta az utasok természetesen folytathatták volna útjukat a csongrádi megyeszékhelyig, mert a jegykezelőn kívül mindenkinek rendben voltak a papírjai. Hogy a vonat mégis visszafordult, az egyedül a szerb mozdonyvezető döntése volt. Ő ugyanis úgy határozott: leszállított kollégája nélkül ő sem megy tovább. Mivel az utasok nem akartak visszamenni Szabadkára, így maradt nekik a séta.