Brigitte Bardot vegetáriánus napot akar

2009.09.27. 18:13 Módosítva: 2009.09.27. 20:20
A 75 éves színésznő szeretné, ha az autómentes nap példájára húsmentes napot is tartanának Franciaországban, mivel véleménye szerint az állattenyésztés nagyban felel a klímaváltozásért.

Brigitte Bardot a globális felmelegedés elleni harc jegyében vegetáriánus nap bevezetését kérte a közintézményekben Nicolas Sarkozy köztársasági elnöktől - jelentette be a hét végén a francia színésznő vezette állatvédelmi alapítvány.

Autómentes, füstmentes nap már van, de a vegetárius nap bevezetésének sokkal nagyobb hatása lenne, mint a szén-dioxid-kibocsátásra kivetett adóknak, és a Földünk is sokkal jobban érezné magát” - írta az állatvédelem harcosaként ismert sztár.

Levelében a filmsztár azt kérte az elnöktől, hogy „adjon értelmet a klímavédelmi csúcstalálkozón elhangzó nyilatkozatoknak”.

Brigitte Bardot ezért javasolja, hogy vezessenek be vegetáriánus napot minden közintézményben, és kérjék fel erre a magánintézményeket is.

Véleménye szerint az állattenyésztés által kibocsátott gázok „közvetlenül hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, a talaj és vízzáró rétegek szennyeződéséhez, és az állattenyésztés hatalmas pazarláshoz vezet, mert a világszerte megtermesztett gabona egyharmadát a hústermeléshez felhasznált állatok etetésére fordítják”

„A húsfogyasztásról való lemondás egyébként is a legjobb mód arra, hogy tiltakozzunk az évente fogyasztásra szánt, több milliárd állaton elkövetett embertelenség és barbárság ellen" – teszi hozzá a 75 éves egykori színésző.

Bardot júliusba arra kérte a francia first ladyt, Carla Bruni-Sarkozyt, hogy próbálja meg rábírni a férjét, tiltsa be a bikaviadalokat.