Újabb vonat siklott ki Romániában

2009.09.27. 17:24 Módosítva: 2009.09.28. 17:08
Hat napja két vonat is kisiklott Romániában. Most a Bukarest és Jászvásár közt közlekedő vasút egyik vagonja ugrott ki a sinekből, az első jelentések szerint nincs halálos áldozata a balesetnek.

Újabb vasúti szerelvény siklott ki vasárnap Romániában. Néhány nappal korábban több hasonló baleset történt az országban.

Ezúttal a Bukarest és Jászvásár (Iasi) között közlekedő gyorsvonat siklott ki Galati megyében, Berheci település közelében. A vonaton a szerencsétlenség pillanatában 437 személy utazott, senki nem vesztette életét. Az utasok egy részét autóbuszokkal szállították tovább úti céljuk felé, más részük azonban a kisiklott vagon nélküli szerelvénnyel folytathatta útját.

Vasúti illetékesek szerint két változat lehetséges: vagy a sínek meghibásodása okozta a vonat kisiklását, vagy a váltóőr éppen akkor váltott, amikor a vonat mozgásban volt, így siklatva ki az egyik vagont.

A vizsgálatok szerint a vonat egyik vagonja műszaki okokból ugrott ki a sínekből, további öt vagont rántva magával.

Hat nappal korábban a Temesvár és Bukarest között közlekedő szerelvény siklott ki a dél-romániai Craiova közelében, többen megsebesültek.

Ugyanazon a napon egy üzemanyagot szállító tehervonat hat vagonja Kolozsvár és Aranyosgyéres között zökkent ki a sínekről, a felborult tartályvagonokból üzemanyag folyt ki, de személyi sérülés nem történt.

A Gandul című napilap néhány nappal ezelőtt arról írt, hogy Romániában összesen 5148 kilométernyi vasútvonal szorulna teljes felújításra. Ebből 1054 kilométer veszélyesnek számít. A CFR illetékesei szerint csupán a hálózat műszaki karbantartásához legalább 250 millió euróra lenne szükség évente, márpedig erre a célra mindössze 20 millió euró áll rendelkezésre.