Cunami söpört végig Szamoa partjain

2009.09.30. 01:00 Módosítva: 2009.09.30. 15:24
Házakat rombolt le, autókat sodort el a szökőár Szamoán, amit egy 8-as erősségű földrengés okozott. Több mint 100-an meghaltak, sokan megsérültek. Új-Zélandon is elrendelték a cunamiriadót.

Újabb cunamiriadót rendeltek el a szamoai hatóságok a néhány órával korábbi pusztító szökőár után. Az ABC tudósítása szerint ismét megszólaltak a szirénák és a rendőrök mindenkit felszólítottak, hogy meneküljenek a magasabban fekvő helyekre. Mint később kiderült vaklárma volt, nincs szó újabb földrengésről és szökőárról.

Szökőár pusztított Szamoán

Erős, a legfrissebb adatok szerint 8,3-as erősségű földrengést mértek kedden Amerikai Szamoa partjainál. A térségben cunamiriadót rendeltek el. A földrengés epicentruma a távoli csendes-óceáni szigettől 190 kilométernyire, hipocentruma pedig 33 kilométer mélyen volt.

Mindenki menekült a magasabban fekvő helyekre

"Itt elek szamoan, Apian. A foldrengeskor epp a buszon voltam uton munkaba. En special nem ereztem a buszon, de szerintem senki sem a buszon mert ugy kozlekedett mint maskor. Hanem amikor leszalltam a buszrol es gyalogoltam a munkahelyemre akkor szolalt meg a riado. Azt gondoltam eloszor hogy csak teszt, de kesobb mikor mar lattam mindenki menekul felfele a hegyekbe akkor mar tudtam hogy nem csak teszt" - írta egy olvasónk az Indexnek küldött levelében.

Amerikai Szamoán, Pago Pago városára több mint másfél méteres szökőár csapott le, Szamoa fővárosában, Apiában 70 centiméteres volt az árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint. Egyes szemtanúk szerint több méter magas árhullám érte el a szigeteket húsz perccel a földrengés után.

A BBC friss híre szerint több mint 100 halottja van eddig a szamoai természeti katasztrófának. Az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai-Szamoán huszonöt, a független Szamoán hetvenhét, míg tonga szigetén hat holttestet találtak eddig a romok között. A Radio New Zealand információi szerint legalább 92 halottat találtak eddig.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma bőven meghaladhatja a százat is, nagyon sok ugyanis az eltűnt ember, és egyes meg nem erősített hírek szerint vannak olyan partszakaszok, ahol rengeteg halottat vetettek partra az utóbbi órákban a hullámok, de a mentőalakulatok még nem értek oda, hogy felmérjék a helyzetet.

Russell Hunter, a Samoa Observer szerkesztője szerint "az elöntött falvakban akár százan, vagy még többen halhattak meg". A szamoai hatóságok szerint 145 embert vittek kórházba különböző sérülésekkel.

A lökéshullám terjedési térképe
A lökéshullám terjedési térképe

Új-Zéland partjait negyven centiméteres árhullám érte el helyi idő szerint szerda délelőtt, néhány órával a földrengés után. Japánt és Hawaiit is elérték a szökőár kisebb hullámai, de károkról nem érkezett eddig jelentés.

Pánik tört ki

A cunami több falut is gyakorlatilag elsöpört, és helyenként a parttól egészen mélyen a szárazföld belseje felé, 800 méterre is elért. Több ezren maradtak fedél nélkül.

A Radio New Zealand több szemtanúra hivatkozva arról számolt be, az áradás Szamoán házakat rombolt le, autókat sodort el, sokan csak a csodával határos módon menekültek meg. Egy turista elmondta, a víz a délkeleti parton a földdel tett egyenlővé egy települést, ő úgy menekült meg, hogy felkapaszkodott egy közeli dombra.

Szemtanúk beszámolói Szamoáról

Szamoa, Upolu

Egy hegyről jöttem lefelé az autómmal, mikor megláttam a helyet, ahol a munkahelyem volt, és mostanra katasztrófa sújtotta övezetté vált. A hajóm a szomszéd szálloda tetején volt, az épületet a hullámok darabokra törték. Az óceán tele van törmelékkel.

Szamoa

Az érintett területeken számos szálloda lett a hullámok martaléka, főként a keleti és a déli partvidéken volt nagy a pusztítás. Mindenki próbálja elhagyni a környéket.

Amerikai-Szamoa, Tafuna

A zuhany alatt álltam, amikor a házunk rázkódni kezdett, azonnal kirohantam. Azt láttam, hogy a házunk előtti úton rázkódnak az autók. A családommal bent voltunk a házban, attól féltünk, hogy leszakad a tető. Ekkor hallottuk a rádióban, hogy a szigetünkön több faluban cunami pusztított. Nálunk is egészen az útig kijött az óceán.

Szamoa

Szükségünk lesz segítségre, az egész falut letarolta a víz, egy ép házat se lehet látni. Felmásztunk egy közeli hegyre, van köztünk egy ember törött lábbal. Jól van, de segítségre van szüksége. Minden nagyon gyorsan történt, és minden összedőlt.

Amerikai-Szamoa

Az utak járhatatlanok, egy részük az óceánban van, ahogy rengeteg autó is.

(BBC)

A rádió apiai tudósítója elmondta, hogy Nyugat-Szamoán pánik tört ki. A földrengés idején a gyerekek éppen iskolába, a felnőttek munkába igyekeztek.


Cunami Óceániában nagyobb térképen való megjelenítése

Egy Amerikai Szamoa-i illetékes a Fox amerikai televíziónak azt mondta, hogy a földrengést legfeljebb öt percen át lehetett érezni.

A 2004-es cunami

Öt éve, 2004. december 26-án hatalmas, a Richter-skála szerint 9,3-as
erősségű víz alatti földrengés okozott cunamit az Indiai-óceánon, a
földrengés epicentruma az indonéziai Szumátra szigetétől nyugatra
volt.

A cunami végigsöpört az Indiai-óceán partvidékein, a 30 méteres
magasságot is elérő hullámok 11 országban közel 230 ezer halálos
áldozatot követeltek. Ez a cunami minden idők egyik legsúlyosabb
természeti katasztrófája volt, legkeményebben Indonéziát, Srí Lankát,
Indiát és Thaiföldet sújtotta. A katasztrófa után több mint 7 milliárd
dollár értékű segély áramlott a térségbe a világ országaiból.

Akkora, mint Békéscsaba

Amerikai Szamoa egy hét szigetből álló Csendes-óceáni szigetcsoport, amely Hawaiitól délnyugatra fekszik. A szigetek összes területe 199 négyzetkilométer, ami nagyjából a 193 négyzetkilométeres Békéscsaba területének felel meg. Az öt vulkáni és két korallszigeten összesen mintegy 65 ezren laknak, a legnagyobb városa Pago Pago – ez a legnagyobb szigeten, Tutuilán található –, amelynek az ezredfordulón mintegy tízezer lakosa volt. A szigetcsoport az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik, de külön kormányzója van a demokrata párti Togiola Tulafono személyében.

Mi a cunami?

A szökőár, vagy cunami japán eredetű kifejezés, magyarul óriáshullámnak is mondják. Az egyik legpusztítóbb természeti katasztrófa, ám igen ritkán fordul elő, és még ritkábban szed áldozatokat.

Kétféle módon keletkezhet: tenger alatti földrengés vagy vulkánkitörés, illetve kisebb arányban tenger alatti vagy parti földcsuszamlás okozhatja. Ha a tengerfenék megemelkedik vagy lesüllyed, az hatással van a felette elhelyezkedő víztömegre is.

A terület felett gyűrű alakú hullám keletkezik, ami a tengerfenéken körkörösen szétterjed. Emiatt a nyílt tengeren haladó cunami legtöbbször alig észrevehető, de rendkívül gyorsan terjed. Ahogy azonban közeledik a parthoz, sebessége egyre lassul, a part közelében pedig a 15-30 méteres magasságot is elérheti. Nagyobb cunami akár napokig is eltarthat, ezalatt több hullám éri el a partot. A cunami érkezését előre jelezheti a parton a szárazföld rengése, a tenger gyors és jelentős visszahúzódása, a szokatlan hullámfront, és az azt kísérő hangos robaj.

Mivel a kiváltó okok között első helyen a földrengés szerepel, és azt egyelőre nem lehet előrejelezni, ezért a cunami valószínűségét, várható helyét és erősségét is csak a földrengés bekövetkezte után lehet számítógépes modellek segítségével kiszámítani.

Forrás: Wikipédia