Szamurájkarddal támadt a rendőrökre

2009.10.01. 16:10
Még mindig keresi a rendőrség a Szabó János Dánielt, aki a múlt héten rendőrökre támadt Szigetszentmiklóson, vasárnap pedig rálőttek szigethalmi házára. A férfi ellen már legalább hét eljárás folyik, többek között azért, mert ököllel ütött meg egy mentőst, aki szerinte feltartotta kocsiját. A rendőrség szerint régebben a Koszi-klán tagjaként a pokolhegyi lövöldözés ügyében a bíróság is elmarasztalta.

Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy a BRFK kettő civil munkatársa múlt hét csütörtökön a szigethalmi Deák Ferenc utcában járt szolgálati kocsijával. A szolgálatban levő rendőrökhöz odament az utcában lakó Szabó János Dániel, és kérdőre vonta őket, hogy kicsodák.

A bűnügyi igazgató szerint a férfi azért ment oda a rendőrökhöz, mert annyira felügyeli a környéket, hogy azt gondolta, ezt megteheti. A rendőrök elmondták neki, hogy a BRFK munkatársai, majd elhajtottak. Szabó János Dániel két társával azonban kocsiba ült, és követte a rendőröket, akiknek az autóját Szigetszentmiklóson le is szorították az útról.

A rendőrök elmondása szerint a három férfi szúró-vágó fegyverekkel felfegyverkezve szállt ki a kocsiból (egy szamurájkardot a helyszínen is hagytak). Mikor a nyomozók is fegyvert rántottak, akkor fogták menekülőre. Menekülés közben az egyik rendőrt elsodorták autójukkal, aki azonban nem szenvedett komolyabb sérülést.

Az egyik rendőr a gépkocsi kerekére célzott lövéssel megpróbálta megállítani az elkövetőket, de nem járt sikerrel. Szabó János Dánielt hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés miatt körözik.

Szab   J  nos d

Az eset után, a hétvégén ismeretlen tettesek többször is rálőttek Szabó János Dániel családi házára Szigethalmon. Papp Péter közölte, hogy három verziót állítottak fel: más bűnözői csoport fenyegetése állhat a támadás mögött; megrendezett áltámadás; vagy lőfegyverrel visszaélés történt. Mivel a helyszínen egy gyakorló gránátot és lövésnyomokat is találtak, ez utóbbi tényszerű változat alapján nyomoznak.

A napokban a sajtóban nyilatkozott Szabó János Dániel anyja is, aki szerint a rendőrök akarják megölni a fiát. Papp Péter ezt képtelenségnek nevezte. Elmondta, hogy a körözött férfi ellen 7-8 rendőrség, ügyész, illetve bírósági eljárás folyik garázdaság, súlyos testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és kifosztás miatt.

Az ő nevéhez fűzhető az az eset is, amikor idén április végén megtámadtak egy mentőautót Szigethalmon. A Samaritanus mentőszolgálat mentőautójának az volt a bűne, hogy Szigethalom belterületén lakcímet keresve lassan haladt, ezért a mögötte levő személyautó sofőrje agresszívan, dudálva, villogva próbálta megelőzni a mentőt.

Miután az előzés sikerült, a személyautó sofőrje számon kérte a mentő vezetőjét, hogy miért megy lassan, majd a félig nyitott ablakon keresztül többször arcul ütötte a mentőst. Az esetről értesítették a rendőrséget, akik előállították a három támadót. Amíg a mentők a rendőrség épületében voltak, ismeretlenek kiszúrták a mentőautó mindegyik kerekét, így azt autómentővel kellett elszállítani.

Papp Péter elmondása szerint a körözött férfi korábban a sajtóban a Koszi-klán néven emlegetett szervezet tagjaként már képbe került az úgynevezett (ráckevei) pokolhegyi csata néven elhíresült lövöldözésben is. A tíz évvel ezelőtti csatában a Koszi klán több, lőfegyverekkel, késekkel felfegyverkezett tagja csapott össze egy rivális bandával. A harcban ketten lőtt, többen szúrt és vágott sérüléseket szenvedtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport