Alajos, Leila
20 °C
36 °C

A sárlavina túlélőit keresik Szicíliában

2009.10.03. 12:23 Módosítva: 2009.10.03. 12:27

Legkevesebb 18-ra emelkedett szombatra az esőzések okozta sárlavinák halálos áldozatainak száma Szicíliában, a hatóságok 35 embert még mindig eltűntként tartanak számon. "Kétségbeesetten folytatjuk a keresést a romok alatt és a sártengerben rekedt emberek után" - mondta Giuseppe Buzzanca, a Szicília keleti részén fekvő Messina polgármestere. Elmondta, hogy két személyt még nem sikerült azonosítani.

Szombaton az esőzés is akadályozta a mentőalakulatok munkáját, amelyek főként a Messina kikötővárostól délre fekvő két legsúlyosabban érintett településen, Scalettában és Giamilieriben kutatnak esetleges áldozatok után. Messinában válságtanács ült össze, amely a katasztrófa következtében kialakult helyzetet elemzi. Az olasz kormány pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a térségben.

A sziget egyes térségeiben péntekre virradó éjjel három-négy óra leforgása alatt 220-230 milliméter eső hullott, és sártenger árasztott el több települést, elzárva őket a külvilágtól. Mintegy 80-an megsérültek, és 435 embert kellett kimenekíteni, akiket a környék iskoláiban és szállodáiban helyeztek el.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szombatra virradóra azt mondta, hogy 50 halottja lehet a katasztrófának. Várhatóan a helyszínre látogat, hogy lássa a helyzetet, és beszéljen az emberekkel, tette hozzá. Nagyon súlyosnak minősítette a helyzetet, annak ellenére, hogy a katasztrófa "két völgyre korlátozódott".