Letöltendő börtön a taxist késelő fiatalnak

2009.10.06. 11:30
Fizetés helyett konyhakéssel nyakon szúrta a taxisofőrt R. István. A 18 éves fiú csak könnyű sérüléseket okozott, de a bíróság szerint akár meg is ölhette volna a taxist, ezért három és fél év börtönre ítélték.

Három és fél év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla az 1990-es születésű R. Istvánt, aki tavaly egy konyhakéssel nyakon szúrt egy kecskeméti taxist. A taxis csak könnyeb sérüléseket szenvedett, de a bíróság szerint R. akár életveszélyes, halálos sebet is okozhatott volna, ezért a szigorú büntetés.

A bíróság megállapítása szeirnt R. István 2008. április 5-re virradó éjszaka Kecskeméten mulatozott, több szórakozóhelyen is megfordult és italozott. Az éjszaka egy részét alkalmi nőismerősével töltötte, akivel hajnalban taxiba szállt.

Miután a nőt hazavitték, R. tovább utazott. Amikor ki akart szállni, a taxis kérte tőle a viteldíjat, mire R. közölte, hogy nincs nála pénz. Azt javaolta, hogy menjenek a rokonaihoz.

R. újabb és újabb címekre küldte a taxist, végül Kecskemét külterületén, az alsószéktói tanyavilágban állította meg. De itt sem jutott pénzhez. A taxis erre közölte, hogy beviszi a taxitársaság központjába, ahol majd rendezheti az adósságát.

R. erre elővett egy konyhakést, és közepes erővel nyakon szúrta a taxist. A kés a penge tövénél eltőrt. R. kiugrott a kocsiból, a taxis pedig kirántotta a pengét a nyakából és elmenekült a helyszínről. A penge csak a bőrét karcolta meg.