Egy láncdohányos tüdejét ültették egy brit katonába

2009.10.12. 09:55
Matthew Millington, a birt hadsereg katonája iraki szolgálata idején került kórházba, ahol gyógyíthatatlan tüdőproblémákat állapítottak meg nála. A katonán 2007 áprilisában tüdőtranszplantációt hajtottak végre, de néhány hónap után meghalt, mert az új tüdejében rák fejlődött ki. A Guardian szerint a donor erős dohányos volt.
Matthew Millington
Matthew Millington

A Királyi Gyalogság 31 éves tizedesét 2005-ben, Irakban vizsgálták meg tüdőpanaszai miatt, a diagnózis szerint állapota válságos volt, transzplantáció nélkül menthetetlennek minősítették.

Matthew Millington tüdőátültetését egy cambridge-i klinikán végezték el. A Papworth Kórház sebészei 2007 áprilisában hajtották végre a műtétet, de a fiatal katona állapota hamarosan újra rosszabbra fordult. A vizsgálatok során tumort fedeztek fel a frissen beültetett szerveiben, amin már a sugárterápia sem segített. A katona 2008 februárjában meghalt.

A Guardian szerint Millington egy láncdohányos tüdejét kapta meg. A donor napi 30-50 sodort cigarettát szívott. Az utólagos vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a transzplantációs kilökődés megelőzése érdekében felírt gyógyszerek elősegítették a rák kifejlődését.

A kórház szóvivője szerint nem szokatlan, hogy dohányos ember szerveit használják fel átültetésre. A cambridge-i kórház azt állítja, ettől függetlenül minden szervet alaposan megvizsgálnak a beültetés előtt. A szóvivő szerint ebben az esetben is kiváló adatokat regisztráltak.

Nagy-Britanniában tavaly 146 tüdőátültetést hajtottak végre, 84-en pedig azért haltak meg, mert rajta voltak ugyan a transzplantációra várók listáján, de nem jutottak időben új szervekhez. Ha úgy döntünk, hogy a jövőben nem használjuk a dohányos donorok tüdejét, akkor az átültetések száma visszaesik, és megugrik a várólistások halálozási száma, jelentette ki a kórházi szóvivő.