22 ezer fogyasztó marad Kelet-Magyarországon áram nélkül

MTI/Index
2009.10.13. 10:50 Módosítva: 2009.10.13. 13:13
A viharos szél miatt kedden narancsszínű figyelmeztető jelzést adott ki az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelemfelhívó jelzés azt mutatja, hogy a következő huszonnégy órában milyen időjárás várható. A vihar a közlekedésre és az áramellátásra is hatással van: több vonalon késnek a vonatok, Zalában és Somogyban ötezer fogyasztónál, Kelet-Magyarországon 22 ezer fogyasztónál nincs áram.

Folyamatosan kapják a riasztásokat a tűzoltók és katasztrófavédők az országon átvonuló vihar miatt. A jelzések elsősorban a Dunántúli megyékből érkeztek, de egyre több riasztást kapnak más országrészekből is. Szinte mindenhol kidőlt fák okozzák a problémát. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz hétfő éjszakától kedd reggel 6 óráig összesen 40 bejelentés érkezett, de az érintett megyékben egymást érik a jelzések, így ez a szám folyamatosan nő, jelenleg már 100 fölött van.

D  NL20091013011

Vonat sincs

A viharos szél és a biztosítóberendezések meghibásodása miatt sokfelé a vasúti közlekedés is akadozik. Kedd délelőtt késnek az elővárosi vonatok, mert Pestszentlőrinc állomáson meghibásodott a vasúti biztosítóberendezés, Kőbánya-Kispest és Vecsés állomás között ezért 30-50 perces késéssel közlekednek a vonatok, közölte a MÁV az MTI-vel. Ezen a vonalon 30-50 perces késések is előfordulhatnak.

A Budapest - Hegyeshalom - Rajka vasútvonalon, Tatabánya és Almásfüzitő állomás között is meghibásodott a biztosítóberendezés, ezen a szakaszon pályafelújítást is végeznek, 10-15 perces késések várhatóak.

Másik két vasútvonalon ideiglenesen 60 km/h-s sebességkorlátozást kellett bevezetni az erős széllökések miatt: a Balaton déli partján, a Tapolca - Székesfehérvár - Budapest vonalon, és a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vonalon Hajdúszoboszló és Karcag között vezettek be sebességkorlátozást az erős szél miatt. Mindkét vonalon 10-25 perces késésekkel kell számolni.

A kora reggeli órákban baleset történt a Kiskunfélegyháza - Kiskunhalas vonalon. Egy tehervonat és egy kocsi ütközött össze Galambos és Kiskunfélegyháza között, a kocsi sofőrje meghalt. A mozdony megsérült, emiatt a vonatok késnek, de a forgalom hamarosan ismét megindulhat- tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Miklós Éva, a MÁV sajtóügyeletese. Azt, hogy a balesetnek vannak-e sérültjei, egyelőre nem tudni.

A vihar már nem csak a Dunántúlon tombol: a tűzoltók éjjel egy óra óta szivattyúzzák a vizet a Szolnok egyik belvárosi házának pincéjéből. Szabolcsban időlt fákhoz és vízszivattyúzáshoz vonulnak a tűzoltók, ott is több mint 40 jelzést kaptak. A szél olyan erős, hogy több ház cserepeit is megrongálta.

Áram sincs

Összesen huszonkétezer fogyasztó maradt áram nélkül Kelet-Magyarországon a 90-100 km/órás széllökések miatt. Hajdú-Biharban kedd délelőtt 12 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 10 ezer háztartartás maradt áram nélkül. Az E-on Hungária Zrt. tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar megyében 16, Szabolcsban pedig 8, úgynevezett: középfeszültségű hibát okozott a 90-100 km/órás vihar. A kidőlt fák, gallyak több helyen elszakították az elektromos vezetékeket, ami miatt több településen órák óta szünetel az áramszolgáltatás. Reggel óta nincs áram a Debrecenhez közeli Józsán, Hajdúhadházon, Kabán és Biharkeresztes térségében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyháza, Nyírbogdány, Nagykálló, Ibrány és Újfehértó térségét érinti az üzemzavar - mondta a Független Hírügynökségnek kedden Egyházi Nikoletta. Az E-on Hungária Zrt. sajtóreferense közölte: munkatársai folyamatosan dolgoznak, de a hibaelhárítást nehezíti, hogy a térségben helyenként jelenleg is 100 km/órás szél fúj. Az üzemzavarok elhárítását kedd délutánra ígérte a szolgáltató.

Zalában és Somogy megyében ötezer fogyasztónál volt áramkimaradás a reggeli órákban a viharos szél miatt. Zalában 2600, Somogyban pedig 2400 fogyasztó érintett az üzemzavarok miatt, például Bucsuszentlászló, Hahót, Berzence, Háromfa térségében.

A leszakadó és vezetékekre dőlő fák, ágak és a viharos szél miatt keletkezett üzemzavarok elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakembereik. A meteorológiai szolgálat hétfői jelzése után megerősített szolgálatot látnak el az üzemirányításban, az üzemzavarok elhárításába pedig alvállalkozókat is bevontak.

D  VG20091013019

Éjfél óta folyamatosan vonulnak a tűzoltók Zala megyében, ahol a reggeli órákig már több mint 30 bejelentés érkezett a viharos szélben kidőlt fák miatt. Az ügyeletes szerint Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa térségéből jelezték legtöbben, hogy forgalmi akadályokat képeznek a nagy méretű leszakadt ágak és kidőlt fák, amelyek néhány helyen utakat is eltorlaszoltak.

Épületeket rongál

Száz négyzetméter felületen megbontotta a debreceni Kenézy Gyula Kórház főépületének tetejét a viharos erejű szél, a tűzoltók jelenleg rögzítik a meglazult lemezeket. Horváth Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-nek azt mondta, debreceni nagypiac tetején lévő gépház lemezburkolatát is felszakította az erős szél, s attól tartva, hogy a lemezek kárt okozhatnak az épület üvegfalában, a piacot kiürítették.

Lövőn a templomotis szétzúzta a vihar, megbontotta a tetejének bádogszerkezetét a viharos erejű szél, Sopronban egy társasház kéményét is kikezdte.