200 millió után felejtett el adózni egy cég

2009.10.14. 14:31
Adócsalás és csődbűntett miatt nyomoz egy nyíregyházi cég ellen a vám- és pénzügyőrség. A szervezet szerint a cég 200 milliót nem könyvelt el, és nem adózott az összeg után, ráadásul a felszámolás során a vállalkozás megpróbálta eltitkolni 35 millió forintos vagyonát.

Csődbűntett elkövetése miatt indított nyomozást a Vám-és Pénzügyőrség Észak-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala egy nyíregyházi székhelyű cég képviselője ellen. A pénzügyőrök vizsgálata szerint a cégnél nagy összegű adócsalást is elkövettek.

A nyomozóhivatal nem nevezte meg a céget, csak annyit mondott, hogy fizetésképtelenség miatt, 2008-ban felszámolási eljárás indult a kft. ellen. Ezt azonban nem lehetett eredményesen lefolytatni, mert a cég képviselője nem bocsátotta rendelkezésre a könyvelés iratanyagát, és nem számolt el 35 millió forint értékű pénzzel és egyéb tárgyi eszközzel sem.

A társasággal szemben több mint 27 millió forintnyi hitelezői igényt jelentettek be, ezt ki lehetett volna egyenlíteni az eltitkolt vagyonból. Ráadásul a nyomozók adatai szerint 2007-ben a gazdasági társaság 200 millió forintot (+áfa)zsebelt be áruházak felépítéséért, de ezt a bevételt nem könyvelte le, és adót sem fizetett utána.