Egy ménesnek elegendő kábítószert foglaltak le

2009.10.14. 14:06
Négymillió forint értékű, 4,5 liternyi ketamint foglaltak le a rendőrök Nógrád megyében egy hétfőn elfogott férfinál. A ketamin Romániában és Szlovákiában vásárolható gyógyászati forgalomban, állatok rövid távú altatására használják.

Egy egész ménest el lehetett volna altatni azokkal a lónyugtató szerekkel, amelyeket egy közúti ellenőrzéskor foglaltak le a rendőrök hétfőn a 23-as úton. Egy autóból került elő ketamin, amiből "Ilonka" becenevű kábítószert lehet előállítani. Ezt partydrogként használják.

Némedi Gábor ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdán sajtótájékoztatón közölte: a "Zéró tolerancia"- programba tartozó közúti razziát tartottak hétfőn este. Az egyik autó átvizsgálásakor az Ilonka, vagy I-por néven ismert kábítószer-alapanyagra bukkantak. A csomagtartóban 183 darab 25 milliméteres ampullát - azaz összesen 4,5 liter ketaminoldatot -, valamint ketamintartalmú humán gyógyszert találtak.

A gépjármű tulajdonosa egy 49 éves rákóczibányai férfi azt állította: ismerősétől kapta a feltehetően Romániából vagy Szlovákiából származó injekciós ampullákat, illetve gyógyszereket, amelyeket állati gyógyászati termékként akart továbbadni. A vallomását azonban nem tartották életszerűnek, ugyanis a munkanélküli, szakmával nem rendelkező férfinek nincsenek állatorvosi kapcsolatai. Ehhez a szerhez pedig Magyarországon csak állatorvos juthat hozzá. (A ketamin Romániában és Szlovákiában vásárolható gyógyászati forgalomban, állatok rövid távú altatására használják.)

A feltehetően drogkészítésre szánt ketamin drogpiaci értéke 4 millió forint, és vele egy 15 ezres város teljes lakosságát el lehetett volna látni, vagy akár egy teljes ménest altatni. A drogfutárt kábítószerrel való visszaélés miatt őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Mivel a lefoglalt mennyiség hússzorosa annak, amit a férfi magánál tarthatott volna, ha bebizonyosodik, hogy értékesíteni akarta, akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.