Megkezdődött Farkas Péter drogpere

2009.10.16. 10:22
Állítólag Thaiföldön bujkál Farkas Péter, így drogügyének másodfokú tárgyalása nélküle kezdődött meg. Az olimpia bajnokot 2008-ban ítélte 5 év fegyházra és egymillió forint pénzbüntetésre a bíróság első fokon, ám Farkas akkor eltűnt az épületből és az országból, ahogy ügyvédje mondta: ő így fellebbezett.

A vádlott távollétében kezdődött meg Farkas Péter olimpiai bajnok kábítószer-ügyének másodfokú tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. Farkas Péter védője Bárándy Péter és Pelle Andrea. Farkas Péter és öccse, Károly még 2008 novemberében szökött el a bíróságról. Farkas Péter akkor egy tárgyalási szünetben hagyta el az épületet (és később az országot), Farkas Károly pedig rosszullétre hivatkozva kéredzkedett ki a tárgyalóteremből, ahova nem ment vissza. Farkas Károlyt később elfogták, az olimpikonról úgy tudni, Thaiföldön bujkálhat.

Az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet szerzett birkózó és két társa kábítószer-ügyét 2007 júniusában kezdték újra tárgyalni, ennek végén született a 2008. novemberi, első fokú ítélet, melyet annak ellenére kihirdettek, hogy a vádlottak megszöktek, vagy ahogy akkor a védelem fogalmazott: ilyen formában fellebbeztek.

A nem jogerős ítélet szerint folytatólagosan elkövetett kábítószerrel való visszaélés miatt bűnsegédeként Farkas Péter 5 év fegyházat és 1 millió forintos pénzbüntetést kapott. Testvérét társtettesként 7 év fegyházra és ugyancsak 1 millió forint pénzbüntetésre ítélték, egy harmadik vádlottat pedig szintén társtettesként 6 évi fegyházra ítélték.

A bíró akkori indoklása szerint Farkas Péter negyedszer került összeütközésbe a törvénnyel, így semmi sem indokolja, hogy a törvényi minimumnál, öt évnél kevesebbet kapjon. A bíróság egyébként elrendelte, hogy hajtsák végre azt a 2002-ben született ítéletet is, amelyben 1 év börtönt kapott Farkas Péter.

Emlékeztetőül: 2004 októberében a Farkas család XVII. kerületi házánál több ezer tő vadkendert találtak. A kábítószerrel való visszaélés gyanújával három embert fogtak el: a Farkas-fivéreket és egy segítőjüket. Mindhárman 16 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. 2006 júniusában a bíróság az olimpiai bajnok testvérét és vádlott-társát 2-2 évi börtönre ítélte, Farkas Pétert akkor elsőfokon felmentették a vád alól, másodfokon pedig az ügy újratárgyalását rendeltek el.