Ötcentis hó a Mátrában

2009.10.17. 10:06 Módosítva: 2009.10.17. 10:10
Folytatódik az utóbbi napok évszakhoz képest hideg, már-már télies időjárása.

Szombat reggelre ötcentiméteresre hízott a hótakaró a Heves megyei Mátraszentistvánon. A hó sportolásra még nem alkalmas, de hógolyózásra és szánkózásra már igen.

Az előrejelzések szerint a hó legkésőbb szerdáig marad meg, addig ugyanis napközben is nulla fok alatti hőmérséklet várható, mondta el Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője szombaton. A Mátrában kedden éjjel esett le az első hó, és a következő napokban újabb havazásra lehet számítani.

A Mátraszentistváni Sípark webkamerájának szombat reggeli képe

A meteorológiai előrejelzés szerint szombat estig várhatóan gyakran lesz erősen felhős az ég. Nem lesz egész nap borult az idő, főként délen és keleten, vasárnap pedig az ország középső részén is lehetnek hosszabb napos időszakok is.

Elszórtan kisebb eső, zápor előfordulhat, a hegyekben hózápor is lehet. Eleinte néhol megerősödik a nyugati szél, majd estére mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 6, 11 fok között alakul.

A következő napokban is marad az átlagosnál hidegebb idő, csupán egy-két fokkal erősödik a nappali felmelegedés, hajnalonként pedig főleg a szélvédett, kevésbé felhős helyeken fagyra is számítani kell. Vasárnap még erősen felhős idő lesz a jellemző, a jövő hét elején előbb nyugaton, később másutt is csökken a felhőzet, egyre hosszabb napos időszakokra számíthatunk. Keleten többfelé várható eső, záporeső.