Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Háromszáz embert csaptak be életbiztosításokkal

2009.10.20. 11:57
A rendőrség elfogott négy férfit, akik háromszáz embert csaptak be életbiztosítási szerződésekkel. Alkuszcégükkel szerződtek hat biztosítótársasággal, amelyeknek 400 milliós kárt okozhattak.

Országszerte háromszáz embert csapott be egy négyfős társaság életbiztosítási szerződésekkel, a csoport hat biztosítótársaságot is megkárosított összesen 300-400 millió forint értékben, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Nagy Ágnes, a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.

A hétfőn elfogott négy középkorú férfi egy alkuszcéget működtetve szerződött biztosítótársaságokkal életbiztosítások megkötésére. Eleinte barátaik adatait használták fel, majd különböző ürüggyel kerestek meg a létminimum környékén élőket, akik nevére szerződést kötöttek, miközben arra hivatkoztak, hogy az általuk aláírt dokumentum nem szerződés, csak ajánlat.

A havonta 20-30 ezer forintos díjú szerződések első néhány havi díját befizették, de később már nem fizettek, így derült fény a biztosítók számára is a csalásra. Amikor elmaradtak a befizetések, a biztosítók megkeresték a szerződött feleket, akik ekkor tudták meg, hogy biztosításuk van. Nagy Ágnes azt mondta, hogy a 2004-2005-ben kötött szerződések nagy részét azóta a biztosítótársaságok a díjak be nem fizetése miatt felmondták. Volt olyan biztosítótársaság, amelyiket 100 millió, volt, amelyiket 10-20 millió forinttal károsított meg a négytagú csoport.

A négy férfi a szerződések után jutalékot kapott, ez ügyfelenként havonta 200-300 ezer forintot jelentett. Egy idő után részben ebből fizették be az újonnan kötött szerződések első egy-két havi díját.

A csoportnál a rendőrség házkutatást tartott, amelyben az alkuszcég papírjai is előkerültek. Pecséteket, különböző bizonyítékokat is foglaltak le a nyomozók, ezeket a gyanúsítottaknál pótkerékbe, illetve karácsonyfadíszek közé rejtve találták meg.