Lebukott a lopott műkincseket árusító banda

2009.10.20. 15:01
Először egy XI. kerületi telephelyen csaptak le a kommandósok az orgazdákra, akik éppen öt értékes festményt próbáltak eladni. A rendőrök összesen öt embert fogtak el, a lefoglalt tárgyak értéke legalább húszmillió forint.

Egy lopott műkincsekkel foglalkozó orgazdacsoportra csaptak le a Pest megyei rendőrök, a hat tagú bandát október első hetétől kezdve, több lépcsőben fogták el. A csapat egyik tagjánál fegyvert és kábítószert is találtak, illetve több helyen foglaltak le nagy értékű, betörésekből származó festményeket.

A terrorelhárító szolgálattal csaptak le

A kommandósok még október 8-án jelentek meg egy XI. kerületi telephelyen, mivel különböző műkincslopási ügyek kapcsán ugyani felmerült, hogy ott betörésekből származó festményekkel kereskednek. A rajtaütéskor három embert, két férfit és egy nőt fogtak el, akik éppen öt értékes festményt és egy antik órát akartak eladni. A későbbi házkutatásokkor drogot is találtak a rendőrök.

Egy hét múlva újabb két gyanúsítottat azonosítottak a nyomozók, egy férfit és egy nőt. Mivel felmerült, hogy fegyverük lehet, ezért a Terrorelhárító Szolgálat tagjaival közösen csaptak le rájuk. Egy éles Parabellumot és két gáz-riasztópisztolyt, illetve 4 festményt foglaltak le.

20-40 milliót érnek a műtárgyak

Így összesen öt embert fogtak el, a csapat hatodik tagját még körözik. A lefoglalt műkincsek között van például a tavaly decemberben a budapesti belga nagykövet rezidenciájáról ellopott festmény és antik óra, illetve több olyan festmény, amiket egy fővárosi magángyűjtőtől loptak el.

Az elsődleges szakértői becslések szerint a lefoglalt tárgyak 20-40 millió forintot érhetnek. A csoport különböző Pest megyei településeken élő tagjai ellen orgazdaság, lőfegyverrel, lőszerrel és kábítószerrel visszaélés miatt is tart az eljárás.