Hamis százdollárosokat foglaltak le Siófokon és Budapesten

2009.10.22. 13:42
Hozzávetőleg húszmillió forint értékben foglalt le a siófoki rendőrség hamis százdollárosokat, miután egy kínai állampolgár kedden megpróbálta pénzbefizetéssel legalizálni a hamis bankók egy részét egy siófoki pénzintézetnél - tájékoztatta Beke Ibolya, a Siófoki Rendőrkapitányság szóvivője az MTI-t csütörtökön.

A siófoki üzlettel rendelkező, enyingi lakcímű kínai férfi kedden 60 ezer amerikai dollárt akart befizetni folyószámlájára, amikor a banki alkalmazottaknak feltűnt, hogy az első ránézésre eredetinek tűnő bankók méretbeli, színbeli és vízjegybeli eltéréseket mutatnak. Gyanakvásra adott okot az is, hogy egymást követő sorszámuk volt a papírpénzeknek, ami nem jellemző a frissen nyomott pénzek egyidejű forgalomba hozatalakor sem. A vizsgálódás során festékproblémára is fényderült, mert a pénzszámláló kezét befogtál a hamis bankjegyek. Ha sikerült a befizetés, a férfi legalizálhatta volna az egyébként különböző technológiával készült, hamis bankjegyeket - mondta a szóvivő.

A pénzhamisítás bűntette miatt eljárást indító siófoki rendőrség a kínai férfi kihallgatása után jutott el egy, vele Budapesten, a józsefvárosi piacon üzleti kapcsolatban lévő egyiptomi férfihoz, akinél házkutatás során további 50 ezer darab hamis százdollárost találtak. Az összesen 1100 darab hamis százdolláros bankó Somogyban rekordfogásnak számít, tavaly például egész évben kevesebb mint ötven hamis bankjegyet foglaltak le a megye rendőrei.

A két érintett férfi egyike büntetett előéletű. Jelenleg mindketten őrizetben várják a bíróság döntését arról, hogy a rendőrség indítványára előzetes letartóztatásba kerülnek-e.

Azt további nyomozásnak és vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy milyen technológiákkal készült és honnan ered a hamis pénz, továbbá kerülhetett-e más úton vagy más országba forgalomba belőle.

Az MTI információi szerint az OTP siófoki fiókjának alkalmazottai észlelték és jelezték a pénzhamisítás gyanúját.