Szeva bácsi a tíz leginkább keresett bűnöző FBI-listáján

2009.10.23. 11:50
Szemjon Mogiljevics nemzetközi gazdasági bűnöző felkerült az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) a tíz leginkább keresett bűnözőt felsoroló listájára - jelentette a BBC brit műsorszóró orosz nyelvű honlapján pénteken.

Mogiljevics, aki a kilencvenes években sokáig élt Magyarországon, jelenleg Oroszországban Szergej Snájder néven tavaly január óta vizsgálati fogságban van az Arbat Presztizs kozmetikai üzletlánc adócsalási ügye kapcsán. Az FBI ugyan tisztában van vele, hogy az orosz jogszabályok tiltják orosz állampolgárok kiadatását más országoknak, de reméli, hogy valaki feladja, amint Mogiljevics elhagyja Oroszország területét. A nyomára vezető információért 100 ezer dollárt ajánlottak fel.

Az FBI szerint Mogiljevics pénzmosó hálózata ma is a világ 27 országára terjed ki, és azért körözik 2003 óta, mert további 40, különösen nagy értékben elkövetett gazdasági bűncselekményben - egyebek között a philadelphiai befektetők ellen 150 millió dollár értékben elkövetett csalásban - tartják bűnrészesnek.

Az FBI felhívása szerint bármely amerikai nagykövetséghez, konzulátushoz, vagy FBI-irodához fordulhat bárki, aki információval rendelkezik Mogiljevics hollétéről. Ha ugyanis olyan országban tudják elfogni, amelynek kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal, az FBI reményei szerint ki is fogják adni.

A hivatal egyébként közölte: a tíz legkeresettebb bűnöző listáján az 1950-ben történt első közzététel óta 493 személy szerepelt, s közülük 463 főt adtak át eddig az igazságszolgáltatásnak.