Már temetik Velence városát

2009.10.26. 22:57 Módosítva: 2009.10.26. 23:00
Több helyi tragédiának fogja fel, hogy a legújabb népszámlálási adatok szerint Velence lakossága hatvanezer fő alá esett. November közepén még egy szimbolikus temetést is szerveznek, amiért lassan naponta több turista fordul meg a városban, mint amennyian ott laknak.

Velence lakóinak száma hatvanezer alá esett, amit sok helyi tragédiaként él meg. Az előző hét végén ismertetett hivatalos népszámlálási adatok szerint a város állandó lakóinak száma 59 984.

Velencei lakosok egy csoportja a népszámlálási adatok bejelentésére reagálva szimbolikus temetést is szervezett a városnak, írja a Telegraph. A ceremóniát november 14-én tartják majd, három csónakkal körbevisznek egy koporsót, amit aztán a városháza előtt helyeznek el.

A lakosság már évtizedek óta fogyatkozik, 1951-ben még 174 ezren laktak Velencében, míg 1996-ban már csak hetvenezren.

"Mi ebben a hír? Nem hiszem, hogy nagy különbség lenne hatvanezer, vagy 59 999 lakos között" - reagált az adatokra Massimo Cacciari polgármester.

A hatvanezres határt a helyiek közül sokan ugyanakkor azért tartják különösen aggasztónak, mert a városba naponta átlagosan 55 ezer turista érkezik, így a lakosok lassan kisebbségben érezhetik magukat.