Molesztálásért emeltek vádat a mohácsi rajztanár ellen

2009.10.26. 12:06 Módosítva: 2009.10.26. 12:18
Vádat emelt az ügyészség a napokban a szemérem elleni erőszakkal gyanúsított mohácsi művésztanár ellen, az ügy iratai megérkeztek a bíróságra. A pedagógust tizenöt rendbeli szemérem elleni erőszakkal, egy rendbeli megrontással, kilenc rendbeli szerzői jogok megsértésével vádolják.

A per a Mohácsi Városi Bíróságon lesz, az első tárgyalási nap még nincs kitűzve, arra várhatóan decemberben, vagy jövő januárban kerül sor, mondta Hajdú István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője.

A pedagógust tizenöt rendbeli szemérem elleni erőszakkal, egy rendbeli megrontással, kilenc rendbeli szerzői jogok megsértésével vádolják. Tekintettel arra, hogy szexuális bűncselekményről van szó, melynek gyermekek a sértettjei, az ügyben eljáró bíró zárt tárgyalást rendelhet el.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban azt közölte, hogy a negyvenöt éves tanár tettét a gyanú szerint tizenkét év alatti és felügyeletére bízott kislányok sérelmére követte el. Bár tagadja a bűncselekményeket, ha bűnössége beigazolódik, a bíróság akár tizenöt év szabadságvesztéssel is sújthatja.

A rendőr alezredes utalt rá, hogy az ügyben tavaly decemberben, egy hatéves kislány édesanyjának bejelentésére indított nyomozást. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, s kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. Az anya elbeszélgetett a kislánnyal, ennek során derült ki, mi történt vele az általános iskolában.

A gyermeket igazságügyi gyermekpszichológus is megvizsgálta és úgy vélte: a kislány által elmondottak életszerűek. Később hasonló következtetésre jutott egy másik sértett beszámolójából is. Így a férfit alapos gyanúval, idén februárban az iskolában őrizetbe vették, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Garamvári Gábor hozzátette, hogy a nyomozás során több száz embert hallgattak meg. Ahogy haladtak, úgy derült fény a bűncselekmény-sorozat egyre több részletére, s nőtt a sértettek köre is. A gyerekek kihallgatása igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével zajlott. Olyan diákokról is kiderült, hogy az erőszak áldozataivá váltak, akiknek szülei az ügy kirobbanását követően még a tanár mellett demonstráltak Mohács főterén, kérve szabadon bocsátását.

A rendőrkapitány azt mondta: a rajztanár a gyanú szerint évek óta rajzszakköri foglalkozások alatt az iskolai tanteremben nemi vágyát kielégítve fajtalankodott a diákokkal. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyermek vett részt. A tanár nem közösült a diákokkal, de hogy mit is tett pontosan, Garamvári Gábor "a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból" nem kívánta részletezni.

A rendőr alezredes megjegyezte, az eljárás során vizsgálták az iskola felelősségét is. Felmerült a kiskorú veszélyeztetésének gyanúja, de végül megállapították: nem történt bűncselekmény.