Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Összetörték a makói főrabbi emléktábláját

2009.10.26. 11:25 Módosítva: 2009.10.26. 11:57
Ismeretlenek tönkretették Kecskeméti Ármin XX. századi hitközségi vezető emléktábláját, a tetteseket keresi a rendőrség.

Leverték és összetörték Makó egykori főrabbijának, Kecskeméti Árminnak az emléktábláját ismeretlenek az éjszaka, közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Reggel érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy Makón a főrabbiról elnevezett utcában az emléktáblát leverték a lakóház faláról, összetörték, helyére pedig festékszóróval gyalázkodó feliratot fújtak. A Független Hírügynökség információi szerint a "Milyen hatmillió? Hazug disznók" feliratot festették a falra, amivel nyilvánvalóan a holokauszt áldozatainak számát kérdőjelezték meg.

kecskemetei450

A rendőrség rongálás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Az összetört táblát a helyszíntől néhány száz méterre találták meg a rendőrök, és már át is adták az önkormányzatnak.

kecskemeti450

Baron Zsuzsanna, a helyi zsidó hitközség képviseletében elmondta: megrázónak és félelmet keltőnek tartja a történteket. A hősi halált halt rabbi - aki Ferge Zsuzsa szociológus nagyapja - emlékét tisztelet övezi a Maros-parti városban.

kecskemeti451

Kecskeméti Ármin 1874-ben született Kecskeméten. A budapesti egyetemen tanult, ahol 1896-ban bölcsészeti doktorátust szerzett, irodalomtörténész, történész lett. 1898-tól lett makói főrabbi, és több mint negyven évig látta el a neológ hitközségi feladatokat, miközben 1929-től a szegedi egyetem magántanára is lett. Deportálását követően 1944-ben Strasshofban vesztette életét.