Mindenki tudja, hogy ki rugdosta Szögi Lajos fejét

2009.10.27. 20:20 Módosítva: 2009.10.27. 20:33
Helyszíni tárgyalást tartott kedden Olaszliszkán a Debreceni Ítélőtábla, ahol hétfő óta zajlik a három évvel ezelőtti brutális lincselés miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalása. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban két-háromszáz fős tömeg figyelte a vádlottak halk szavait. Két vádlotti vallomás is fordulatot jelenthet az ügyben.

– Nem láttam a gyerekemet sehol. Aztán elszabadultak az indulatok. Megütöttem, aztán mondták, hogy a gyerek beszaladt a házba. Utánamentem, a feleségemmel és Kittyvel voltam bent, mire kijöttem a házunkból, már vége volt.

Másodfokon az olaszliszkai lincselés

Védői indítványokkal, elmeorvos szakértők meghallgatásával, és egy elfogott börtönlevél ismertetésével kezdődött hétfőn Debrecenben a három évvel ezelőtti olaszliszkai bűncselekmény nyolc vádlottjának másodfokú tárgyalása. Az első tárgyalási napról itt olvashatnak.

Idősebb H. Dezső, az olaszliszkai lincselés első fokon életfogytiglanra ítélt másodrendű vádlottja így beszélt kedd délelőtt, a Debreceni Ítélőtábla helyszíni tárgyalásán a három évvel ezelőtt történtekről. A táblabíróság azt szerette volna megtudni, hogy a vádlottak mit láttak, mit hallottak aznap délután, hogy mikor mi történt, miként vettek részt, kinek milyen szerepe volt a tiszavasvári tanár brutális megölésében. A nyolc vádlottból három, a negyedrendű Sz. Gergő, a hatodrendű F. György, és a hetedrendű J. Gusztáv úgy nyilatkozott, hogy nem kívánnak részt venni a történtek rekonstruálásában.

Képeink a helyszínről (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A lincselés tágabb helyszíne, a Kossuth utca körülbelül kétszáz méteres szakasza a Szögi Lajos emlékhelytől jobbra és balra is kordonokkal volt lezárva, az utca végében tucatnyi rendőrautó, furgon parkolt, az út két szélén rendőrsorfal, körülbelül hetven akciócsoportos, a Bodrog közeli töltésén rendőrségi terepjárók, járőrök – meglehetősen erős a biztosítás. A nyolc vádlottat pontosan tíz órára leszállító rabomobil pár méterre állt a koszorúkkal, mécsesekkel borított emlékműtől.

– Bíró úr őszintén megmondom, nem fedi a valóságot, hogy én rángattam ki az autóból. Már kint volt az autóból, amikor egyszer pofon vágtam – mondta idősebb H. Dezső. A vádlott szerint ezt az egyetlen pofont adta Szögi Lajosnak, mielőtt lánya után ment a házba, ezt a pofont említette az előző tárgyaláson nyilvánosságot látott börtönlevelében, mint amiért őt életfogytig tartó fegyházra ítélték, miközben az igazi gyilkosok nem bűnhődnek.

Az utca szinte zsúfolásig telt, a kordonokon kívül rengeteg helybéli, utcabéli és egy csapat motoros nézte végig a helyszíni tárgyalást, próbált fülelni, mit mondanak a halk szavú vádlottak. A kordonokon belül újságírók, tévések, rádiósok, fotóriporterek igyekeztek követni az eseményeket, amennyire a rendőri biztosítás engedte. A rendőrsorfal, a média munkatársai szorosan követték a bíró, a vádlottak, az ügyész és a védők mozgását, a körülbelül százfős embermassza, mint valami hatalmas amőba mozgott két és fél óráig az utcában. Az amőba középpontjában símaszkos, golyóálló mellényt viselő, kezükben géppisztolyt, sörétes puskát tartó kommandósok, ők biztosították a megbilincselt vádlottak közvetlen környezetét, nehogy valami atrocitás történjen.

Mindenki tudja, kik voltak

- Talán két percig voltam bent a házban. Kint ment a kiabálás. Szerintem nem voltak húszan sem az autónál. Később persze lehettek százan is, összeszaladtak a népek, mert sokan voltak az utcában, több háznál is családok virrasztottak egy haláleset miatt. Bíró úr, én őszinte leszek. Itt mindenki tudja, hogy ki mit csinált. De senki sem mondja el. Levédték egymást. Mindenki tudja, hogy ki rugdosta a fejét, hogy ki ugrált rajta. De a Gergő is úgy kapott 15 évet, hogy hozzá sem nyúlt. Vannak tanúk akik meg sem lettek hallgatva.

A vádlott váratlan kifakadása után csend. Helyszíni vallomásával megtagadta korábbi beismerő vallomását, ami alapján elítélték. H. Dezső még percekig válaszolt a bírói, majd az ügyészi, ügyvédi kérdésekre, konkrét neveket azonban egyelőre nem mondott. Arra azonban utalt, hogy reméli, egyszer megelégeli a helyzetet a negyedrendű vádlott Sz. Gergő anyja, és mindent elmond, hogy ki mit csinált. Sz.-né, aki élt mentelmi jogával és nem tett terhelő vallomást saját rokonaira.

A 15 év fegyházra ítélt harmadrendű vádlott is meglepő vallomást tett. Sz. András volt az aki elsőként ért Szögi Lajos autójához azután, hogy H. Kitty az árokba esett. Kinyitotta a kocsi ajtaját, és levette a tanár kezét a volánról, hogy ne tudjon elhajtani. De korábbi vallomásától eltérően a helyszínen már azt mondta, hogy ezután őt ellökték a kocsitól. Sokan, vagy húszan ott termettek, és ütni kezdték a sofőrt, de ő ebben nem vett részt.

– Kik bántalmazták? – kérdezte Balla Lajos bíró.
– Sokan.
– Kik?
– Nem szeretném itt elmondani.

Annyit mondott még, hogy a tanár holtteste mellett kiosztották a szerepeket, hogy ki viszi el a balhét. Pár perc alatt. Hogy kik, azt szintén nem volt hajlandó elmondani. A vádlott kikérdezése közben konzultált ügyvédjével, majd bejelentette, hogy a szerdai tárgyaláson szeretné elmondani mit tud, és meg fogja nevezni azt a négy elkövetőt, akik a leginkább felelősek Szögi Lajos haláláért.

H. Kitty nem tud felejteni

– Itt mindenki tudja, hogy kik voltak. De nagyon sokan le lettek fizetve. A védett tanúk is. Véget kellene ennek vetni. Most csupa ellenségek az itteni családok, feszült a hangulat az utcában. Nem volt ez így azelőtt. Kevés a remény, de most talán lesz valami fordulat.

Ezt már az a férfi mondta kérdésemre, aki feleségével jelenleg is neveli H. Kittyt. A most 15 éves, kilencedikes lány Tokajba jár középiskolába, kitűnő tanuló, lélekben már az érettségijére készül, szeretne továbbtanulni.

Legkevesebb szerepe talán neki van Szögi Lajos halálában, mégis gyökeresen megváltozott az élete. Szülei évek óta előzetes letartóztatásban, ő napokig szenved, ha valami hírt hall a szörnyű ügyről. Szerencséje, hogy iskolatársai nem zaklatják azzal, hogy mi történt, hogy történt. Nem könnyű neki, nem lehet ezt elfelejteni, mondta a férfi.

– Higgye el, mi itt Liszkán mindannyian nagyon sajnáljuk azt az embert. Nem volt itt ilyen háború a magyarok, cigányok közt. Az a baj, hogy régóta húzódik ez az egész. Rögtön az elején el kellett volna mondani, hogy kik voltak a tettesek. Hiszen ez nem egy tyúklopás, ez egy szörnyű emberölés volt. De aki tud valamit, azt vagy lefizették, vagy megfenyegették. Az egyik tanú, egy nő ötszázezret kapott, el is tűnt a faluból. Most jött vissza. Állítólag már neki is elege van, el akarja mondani mit tud. Tudja mit? Annuska néni itt lakott a szomszédban, őt kellett volna megkérdezni. De ő meghalt. Ő mindent látott.

A helyszíni tárgyalás öt vádlott meghallgatása után, negyed egykor ért véget. Szerdán a Debreceni Ítélőtábla aulájában, száz kilométerre az olaszliszkai Kossuth utca sáros árokpartjától folytatódik a másodfokú tárgyalás.