Nagy átverésről beszélnek az o.liszkai vádlottak

2009.10.27. 12:26
A lincselési per két vádlottja is azt állítja, hogy eddig megtévesztették a hatóságot. Szögi Lajos igazi gyilkosai a tanúkkal együtt cinkosan hallgatnak, és előre megbeszélték, hogy kinek kell elvinnie a balhét.

Az olaszliszkai lincselés tárgyalásának második napján két vádlott is kifakadt, hogy az eddigi vallomások többsége hamis volt. A perben nyolc személyt azzal vádolnak, hogy 2006 októberében halálra verték Szögi Lajost, miután autójával elsodort egy kislányt a falu egyik utcájában. A vádlottak többsége az elsodort kislány rokonai.

Balla Lajos vezető bíró a másodrendű vádlottal a tetthelyenFotó: Barakonyi Szabolcs
Balla Lajos vezető bíró a másodrendű vádlottal a tetthelyen
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A keddi tárgyalást Olaszliszkán, a tetthelyen tartották. Itt a másodrendű vádlott, az elsodort kislány édesapja kifakadt, hogy a valódi tettesekről eddig mindenki hallgatott. Idősebb H. Dezső szerint a három éve tartó eljárás alatt senki sem mondta még el az igazságot. Szerinte a valódi gyilkosok rokonai nem vallanak egymásra. Azt állította most, hogy előre megbeszélték, hogy kinek kell elvinnie a balhét.

H. Dezső a nyomozás első két és fél évében ártatlannak vallotta magát, majd az első fokú ítélet előtt mondott beszédében sírva elismerte bűnösségét. Első fokon életfogytiglant kapott. A hétfői tárgyaláson már előkerült egy levél, amit feleségéhez akart kicsempésztetni cellájából, és amiben arról ír, hogy nem kellene magukra vállalniuk a bűncselekményt.

Most H. Dezső azt állítja, hogy ő egyetlen pofont kevert csak le Szögi Lajosnak, majd elhagyta a lincselés helyszínét és a kislányával hazament. Vagyis visszatért az előző ítélet előtti vallomásához.

A harmadrendű vádlott is arról beszélt kedden, hogy nem az elsőfokon legsúlyosabb ítéletet kapott személyek jártak élen Szögi Lajos meggyilkolásában. A harmadfokú vádlott most azt mondta, hogy ő csak kinyitotta Szögi kocsijának az ajtaját, de ezentúl nem vett részt a lincselésben. Az ő részletes vallomása szerdán várható.