Nem akart menekült lenni a túlélő koszovói

2009.10.28. 17:37
A tiszai menekülttragédia túlélőit kitoloncolták az országból, miután megszűnt jogszerű tartózkodásuk. Erről önként döntött a családfő.

Elhagyta az országot gyermekeivel az a koszovói férfi, aki október közepén feltételezhetően további határsértőkkel érkezett Magyarországra a Tiszán, Szegednél, közölte Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szóvivője.

A férfi lemondott a menekültkérelméről, ezzel megszűnt a jogszerű magyarországi tartózkodása. A férfi két gyermekével már elhagyta a békéscsabai befogadó állomást.

Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a családot kedden kitoloncolták.

A koszovói férfi október 15-én érkezett Magyarországra. Két gyermekével átkelt a folyón, hogy Szerbiából Magyarországra jusson. Eközben a gyerekek életveszélyesen kihűltek. A férfi későbbi kihallgatásán azt állította, hogy egy 15-18 tagú csoport akart átkelni a Tiszán, a többiek azonban a vízbe vesztek.

A folyóban összesen hat - a Tisza magyar oldalán egy férfi, szerbiai oldalán pedig két női, egy gyermek és két férfi - holttestet találtak az október közepén történt szerencsétlenség óta.

Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szerb rendőrséggel együtt nyomoz.