Elfogták a balassagyarmati temető rongálóit

2009.10.30. 12:49
Egy 23 és egy 24 éves, korábban már más ügyekben büntetett férfit gyanúsít a rendőrség a balassagyarmati zsidó temető megrongálásával. Ha bűnösségük bebizonyosodik, akár három évig terjedő börtönt is kaphatnak.

Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, a sírrongálások után két hónappal egy másik bűncselekmény kapcsán jutottak a két férfi nyomára.

Elismerték, hogy egy buliból tartottak hazafelé erősen ittas állapotban, amikor a temető közelében az az ötletük támadt, hogy menjenek be és rongáljanak meg sírokat. Ezután átmásztak a kerítésen.

Először csak kisebb méretű sírköveket rugdostak meg és borítottak fel, majd egészen magas gránit- és márványtömböket is. Az egyik gyanúsított - aki személy- és vagyonőrként dolgozik - arra a kérdésre, hogy miért csinálták ezt, azt válaszolta: "jó heccnek tűnt, jó móka volt".

A sírkertben 300 ezer forint kárt okoztak, büntetésük akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A rendőrség vizsgálja, hogy cselekményükkel megvalósították-e a közösség elleni izgatás vétségét is.