Bekamerázzák a falvakat Baranya megyében

2009.11.01. 18:38
Térfigyelő kamerákkal szeretnék megelőzni a lopásokat Baranya megyében. Csak ősszel 24 falu nyert el pályázati támogatást közterületi kamerarendszer kiépítésére. A települések polgármesterei szerint az utóbbi időben megszaporodtak a kisebb lopások és a betörések. Ezek ellen védekeznének a térfigyelő-kamerákkal. Ahol már vannak ilyenek, ott azt mondják, a kamerák felszerelése óta a bűncselekmények száma a felére esett vissza.

Az utóbbi időben megszaporodtak a faluban a kisebb értékű betöréses lopások és a közterületi rongálások, közölte Dávid János, Nagycsány polgármestere. A 170 lelkes kisfaluban szinte havonta lopnak meg valakit, vagy rongálnak meg közterületi padokat, szemeteseket. Nemrég térfigyelő kamerák kiépítésére pályáztak. "Az egyik kamera olyan helyen lesz, hogy az összes bemenő járművet figyelni fogja, a másik pedig a faluközpontban lesz" - közölte Dávid János. Ettől azt remélik, hogy javul a közbiztonság a faluban.

Mások is a térfigyelő kameráktól várnak javulást, hiszen idén csak Baranya megyében 24 kistelepülés kapott támogatást térfigyelő kamera-rendszer kiépítésére, olvasható a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség honlapján.

Van, ahol már működik a rendszer. Vajszlón például már 2006 óta működnek a kamerák, amelyek felvettek már utcai verekedést, falopást és kocsi-lopást is. "Mióta ezek műkődnek, a felére esett vissza a bűncselekmények száma, a Fő utcán, ahol a kamerák vannak, teljes egészében megszüntek a betöréses lopások" - mondta Szabó Kornél, a Vajszlói Polgárőr Egyesület elnöke.

"Vajszlón saját erőből építettük ki az öt kamerából álló rendszert, de megérte a befektetés, hiszen ennek a fenntartása szinte semmibe sem kerül, viszont hatalmas a bűnmegelőzési hatása" - mondta Denke Valéria, Vajszló polgármestere. Hozzátette, azt tervezik, hogy bővítik a kamera-rendszert és település-őröket is felvesznek azért, hogy még jobb legyen a közbiztonság.