Pert nyertek a letepert fideszesek

Jogtalan fogvatartás bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn azt a rendőr hadnagyot, aki január 30-án egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a szegedi rendőrkapitányságra. Sértettek a Fidesz ifjúsági tagozatának tagja voltak, ügyvédjük szerint a pénzbüntetés arányos.

Az első fokon eljáró bíróság 240 ezer forint, 300 napon át napi 800 forint tételű pénzbüntetéssel sújtotta a rendőrt. Az ítélet ellen a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. Bauer Bence, a Fidesz IT külügyi kabinetének elnöke, az egyik sértett nem kommentálta a döntést. Ügyvédje, Gulyás Gergely szerint az volt a minimum, hogy a rendőrt elítélik, hiszen bebizonyosodott, hogy az előállításnak nem volt törvényes oka. A pénzbüntetést arányosnak tartja.

A rendőrök elmondása szerint azért kezdtek intézkedést Bauer Bence és egy vele utazó barátjával szemben, mert a Fidesz ifjúsági tagozatának külügyi kabinetjét vezető politikus gépkocsijával Sándorfalva felől Szegedre tartva többször is átlépte a felezővonalat.

A rendőrség akciócsoportjának a vádlott vezette munkatársai azt feltételezték, hogy a sértett ittas vagy bódult állapotban vezeti járművét, ezért egyik megkülönböztető jelzés nélküli autójukkal megelőzték őket, egy másik gépkocsival pedig mögötte haladtak. A sértettek járművét közrefogva mentek Szegedig, ahol egy körforgalomban megállították az autót.

Amikor a vádlott és egy szintén bevetési ruhát és golyóálló mellényt viselő kollégája kiszállt a kocsiból, a sértettek azt gondolva, hogy egy rablótámadásba keveredtek, a rendőrségi autót kikerülve elhajtottak a helyszínről. Menekülés közben telefonon felhívták a rendőrségi ügyeletet, ahol közölték velük, üldözőik is rendőrök, így megálltak.

A két fiatal férfit a rendőrök testi kényszer alkalmazásával szállították ki az autóból. A helyszínre érkező egyenruhás járőrök mindkét sértettel megfújatták a szondát, amely nem színeződött el, ennek ellenére Bauer Bencét és barátját előállították a szegedi rendőrkapitányságra.

Az ítélet szerint a vádlott a kapitányságra érkezést követő három és fél órában - amíg a sértettek az aulában várakoztak - nem tett semmit annak érdekében, hogy tisztázza, fogyasztott-e kábítószert a két fiatal, amelyre egyébként a rendőri intézkedést követő - Kiss Károly bíró által is érthetőnek nevezett - zavartságon kívül semmilyen jel nem utalt.

A kapitányságon a vádlott felettesei vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására, rendőrorvost hívtak a sértettekhez, majd már az előállítást megszüntetve meghallgatták őket. A kényszerítő intézkedés alkalmazásával kapcsolatos parancsnoki vizsgálat és Bauer Bence panasza nyomán hozott határozat is elmarasztalta a vádlottat.

Megállapították, a vádlottnak már a legelső intézkedés előtt - tárcsával vagy megkülönböztető jelzés használatával - fel kellett volna hívnia a sértettek figyelmét arra, hogy rendőri intézkedésre kerül sor.

Mint arról beszámoltunk, a rendőröket eredetileg közlekedés veszélyeztetésével is gyanúsították, mára azonban már csak a jogtalan fogvatartás vádja maradt. Elmondása szerint január 30-án éjjel Bauer Bence és társa Szegedre tartott egy rendezvényre, amikor két autó megállásra kényszerítette őket. A két politikus nem tudta, hogy rendőrökkel van dolguk, a kommandósok meg nem mutatkoztak be, így inkább menekülőre fogták a dolgot.

A két fideszes először azt hitte, hogy a mögöttük villogó piros Skoda előzni akar, így lehúzódtak. Ekkor azonban a Skoda előzött és közrefogták őket. Bauerék megijedtek, hogy rablótámadás, ezért leolvasták a rendszámot.

Ekkor három fekete ruhás, sapkás férfi ugrott ki a kocsiból, mire Bauerék menekülni kezdtek. Az üldözés egészen Szeged belvárosáig folytatódott, a két fideszes meg volt róla győződve, hogy az életükre törnek. Az autós üldözés közben hívták a 112-es számot, az ügyelet azonban a rendszám alapján jelezte, hogy álljanak meg, mert nem rablók, hanem rendőrök követik őket.

A fiatal politikusok így tettek, feltartott kézzel várták a kommandósokat. Elmondásuk szerint kirángatták őket az autóból, földre teperték őket, és még ekkor sem mondták az ismeretlenek, hogy rendőrök. Bauer Bence állítása szerint hét órát töltött a szegedi rendőrkapitányságon mire kiderült, hogy nem őt keresték. Az üldözés során egyébként összetört a kocsi, ezért kártérítést kérnek a rendőrségtől.