Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Pert nyertek a letepert fideszesek

Jogtalan fogvatartás bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn azt a rendőr hadnagyot, aki január 30-án egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a szegedi rendőrkapitányságra. Sértettek a Fidesz ifjúsági tagozatának tagja voltak, ügyvédjük szerint a pénzbüntetés arányos.

Az első fokon eljáró bíróság 240 ezer forint, 300 napon át napi 800 forint tételű pénzbüntetéssel sújtotta a rendőrt. Az ítélet ellen a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. Bauer Bence, a Fidesz IT külügyi kabinetének elnöke, az egyik sértett nem kommentálta a döntést. Ügyvédje, Gulyás Gergely szerint az volt a minimum, hogy a rendőrt elítélik, hiszen bebizonyosodott, hogy az előállításnak nem volt törvényes oka. A pénzbüntetést arányosnak tartja.

A rendőrök elmondása szerint azért kezdtek intézkedést Bauer Bence és egy vele utazó barátjával szemben, mert a Fidesz ifjúsági tagozatának külügyi kabinetjét vezető politikus gépkocsijával Sándorfalva felől Szegedre tartva többször is átlépte a felezővonalat.

A rendőrség akciócsoportjának a vádlott vezette munkatársai azt feltételezték, hogy a sértett ittas vagy bódult állapotban vezeti járművét, ezért egyik megkülönböztető jelzés nélküli autójukkal megelőzték őket, egy másik gépkocsival pedig mögötte haladtak. A sértettek járművét közrefogva mentek Szegedig, ahol egy körforgalomban megállították az autót.

Amikor a vádlott és egy szintén bevetési ruhát és golyóálló mellényt viselő kollégája kiszállt a kocsiból, a sértettek azt gondolva, hogy egy rablótámadásba keveredtek, a rendőrségi autót kikerülve elhajtottak a helyszínről. Menekülés közben telefonon felhívták a rendőrségi ügyeletet, ahol közölték velük, üldözőik is rendőrök, így megálltak.

A két fiatal férfit a rendőrök testi kényszer alkalmazásával szállították ki az autóból. A helyszínre érkező egyenruhás járőrök mindkét sértettel megfújatták a szondát, amely nem színeződött el, ennek ellenére Bauer Bencét és barátját előállították a szegedi rendőrkapitányságra.

Az ítélet szerint a vádlott a kapitányságra érkezést követő három és fél órában - amíg a sértettek az aulában várakoztak - nem tett semmit annak érdekében, hogy tisztázza, fogyasztott-e kábítószert a két fiatal, amelyre egyébként a rendőri intézkedést követő - Kiss Károly bíró által is érthetőnek nevezett - zavartságon kívül semmilyen jel nem utalt.

A kapitányságon a vádlott felettesei vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására, rendőrorvost hívtak a sértettekhez, majd már az előállítást megszüntetve meghallgatták őket. A kényszerítő intézkedés alkalmazásával kapcsolatos parancsnoki vizsgálat és Bauer Bence panasza nyomán hozott határozat is elmarasztalta a vádlottat.

Megállapították, a vádlottnak már a legelső intézkedés előtt - tárcsával vagy megkülönböztető jelzés használatával - fel kellett volna hívnia a sértettek figyelmét arra, hogy rendőri intézkedésre kerül sor.

Mint arról beszámoltunk, a rendőröket eredetileg közlekedés veszélyeztetésével is gyanúsították, mára azonban már csak a jogtalan fogvatartás vádja maradt. Elmondása szerint január 30-án éjjel Bauer Bence és társa Szegedre tartott egy rendezvényre, amikor két autó megállásra kényszerítette őket. A két politikus nem tudta, hogy rendőrökkel van dolguk, a kommandósok meg nem mutatkoztak be, így inkább menekülőre fogták a dolgot.

A két fideszes először azt hitte, hogy a mögöttük villogó piros Skoda előzni akar, így lehúzódtak. Ekkor azonban a Skoda előzött és közrefogták őket. Bauerék megijedtek, hogy rablótámadás, ezért leolvasták a rendszámot.

Ekkor három fekete ruhás, sapkás férfi ugrott ki a kocsiból, mire Bauerék menekülni kezdtek. Az üldözés egészen Szeged belvárosáig folytatódott, a két fideszes meg volt róla győződve, hogy az életükre törnek. Az autós üldözés közben hívták a 112-es számot, az ügyelet azonban a rendszám alapján jelezte, hogy álljanak meg, mert nem rablók, hanem rendőrök követik őket.

A fiatal politikusok így tettek, feltartott kézzel várták a kommandósokat. Elmondásuk szerint kirángatták őket az autóból, földre teperték őket, és még ekkor sem mondták az ismeretlenek, hogy rendőrök. Bauer Bence állítása szerint hét órát töltött a szegedi rendőrkapitányságon mire kiderült, hogy nem őt keresték. Az üldözés során egyébként összetört a kocsi, ezért kártérítést kérnek a rendőrségtől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?