Judit
3 °C
7 °C

Elítélték Baranya volt rendőrfőkapitányát

2009.11.03. 15:35
A Baranya Megyei Bíróság helybenhagyta Ernyes Mihály volt Baranya megyei rendőrfőkapitány büntetését, akit korábban csalás miatt 1 év 8 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Pécsi Városi Bíróság.

Hajdú István, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője elmondta, a nyugalmazott dandártábornok ügyében a napokban tanácsülésen hoztak határozatot.

Ernyes Mihályt a városi és a megyei bíróság hat rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalásban találta bűnösnek. A nyugdíjazása után ügyvédként is dolgozó Ernyes Mihály 2006 májusa és októbere között összesen 1,7 millió forintot kért kölcsön barátaitól, ismerőseitől és ügyfeleitől, pedig tudta, hogy a tartozásokat esélye sincs visszafizetni. Miután eljárás indult ellene, 530 ezer forintot megtérített.

Baranya volt rendőrfőkapitánya nem először állt bíróság előtt. A Baranya Megyei Bíróság tavaly nyáron sikkasztás miatt jogerősen hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként pedig két évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától, kötelezte továbbá 50 ezer forint és az általa a sértettnek okozott mintegy 2 millió forintos kár megfizetésére.

ernyes mihaly

Ernyes Mihály még 2005-ben ügyfele meghatalmazásával 2,2 millió forintot vett fel egy biztosítótársaságtól egy autóban keletkezett kár rendezésére, a pénzt azonban nem adta át, hanem elköltötte. Megbízója ezért feljelentést tett ellene, az ügyvédi kamara pedig később kizárta tagjainak sorából.

A volt főkapitánynak az újabb, rá kirótt jogerős felfüggesztett börtönbüntetés ellenére sem kell börtönbe vonulnia, mert a csalást nem a sikkasztásért kapott büntetés próbaideje alatt, hanem korábban követte el. Ezért a bíróság a törvénynek megfelelően nem rendelte, nem is rendelhette el a szabadságvesztés végrehajtását.

Ernyes Mihály 1991 és 2000 között állt a baranyai rendőrség élén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?