Kígyóinvázió Floridában

2009.11.03. 09:39
A hurrikánok alatt elszabadult óriáskígyók elszaporodtak a floridai mocsarakban, és most már nem csak az állam vadvilágára, de az emberekre is veszélyt jelentenek. A hatóságoknak nincs ötletük, hogy hogyan lehetne megfékezni őket.

Riadót fújtak az amerikai természetvédelmi hatóságok, mert a házikedvencként tartott, elszabadult óriáskígyók rohamosan elszaporodtak Florida mocsárvidékén és városaiban. A nem őshonos boa constrictorok és afrikai pitonok tökéletesen alkalmazkodnak a floridai kröülményekhez, a vadállománnyal is foglalkozó Amerikai Geológiai Kutatóközpont (USGS) kutatói szerint rejtőszíneik tökéletesen illeszkednek a mocsárvidékhez.

A floridai körülmények annyira kedvezőek, hogy a boák és a pitonok az állam nagyvárosaiban, így Miamiban is jól megélnek.

A mindenenvő óriáskígyók hatalmas veszélyt jelentenek Florida őshonos faunájára.

A kígyóállomány ősszülői valószínűleg házikedvencek voltak, amik az 1992-es Andrew, illetve a 2005-ös Katrina hurrikánok alatt szabadulhattak el terráriumaikból. A hüllők nagyon gyorsan szaporodnak, rengeteg utódot hoznak világra.

Az óriáskígyók, melyek között hatméteres hálós pitonok és zöld anakondák is vannak, akár az emberekre is veszélyt jelenthetnek. Júliusban egy kétéves kislányt fojtott meg egy 3,6 méter hosszú burmai piton Florida központi részén, egy házban. Ennek a kígyófajnak kiválóan megfelel a meleg floridai klíma és a szaporodásához rendelkezésére álló hatalmas terület. Így populációja ma már több tízezer példányból áll.

Mivel a körülmények kedveznek a gyorsan szaporodó kígyóknak, a hatóságoknak egyelőre nincs ötletük, hogy hogyan lehetne megfékezni elterjedésüket.