Nem engedik ki a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottjait

2009.11.04. 16:40 Módosítva: 2009.11.04. 16:40
A bíróság továbbra is előzetes letartóztatásban tartja a januári csepeli iskolai gyilkosság két gyanúsítottját. Ám a jelek szerint már csak a pedellust vádolják az iskolaigazgató megölésével, helyettesét nem. Őt legfeljebb azzal gyanúsítják, hogy eltüntette a biztonsági kamerák felvételeit, de ha ezt kényszer hatása alatt tette, akkor megúszhatja büntetlenül.

Újabb két hónappal meghosszabbította a csepeli, iskolai kettős gyilkosság két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai központi Kerületi Bíróság. Így Deme Gábor igazgatóhelyettes és az iskola pedellusa (aki minden jel szerint lelőtte az igazgatót és az egyik tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában) biztosan rács mögött marad.

A bíróság egyébként arra is felhívta a nyomozó hatóság figyelmét, hogy a gyilkossággal már csak a pedellus gyanúsítható, Deme Gábor gyanúsítását változtassák meg. Ezt már korábban is kijelentette a bíróság, jelezte a bíróság, de hiába. A bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy július óta nem hallgatta meg Deme Gábort a rendőrség.

Ruttner György ügyvéd szerint most már tényleg csak a vádemelés lenne hátra, védence, Deme Gábor ellen azonban csak bűnpártolás miatt lehetne legfeljebb vádat emelni. Az első fokú bíróság dönti majd el, hogy Deme szándékosan, a bizonyítékok megsemmisítése céljából tüntette el a biztonsági kamerák felvételeit, vagy kényszer hatása alatt. Utóbbi esetben ugyanis nem büntethető.

A gyilkosság január 7-én este történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Aznap sikkasztás miatt elküldték az intézmény gazdasági igazgatóhelyettesét, Deme Gábort és a biztonsági őrként is dolgozó pedellust, Kun Tamást. Emiatt az esti órákra találkozót beszéltek meg Takács Józseffel, aki az alapítványi iskola vezetője, egyúttal a csepeli önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője is volt. Az igazgatót egy másik kollégája elkísérte a megbeszélésére.

Ekkor dördültek a lövések - a gyanú szerint a pedellus lőtt. Deme Gábor viszont a Dunába dobta a biztonsági kamerák felvételeit tartalmazó szervert. A gyilkosságot az igazgató zsebében lévő diktafon hangfelvételen rögzítette. Deme Gábor, egyébként akkor a kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának is tagja volt, de erről a tisztségéről már lemondott.

Az igazgató zsebében tartott diktafon felvételének tanúsága szerint egyébként összesen öt lövés dörrent, több Takács Józsefet, az alapítványi iskola vezetőjét érte, nem hangzott el fenyegetés. A szakértő is megállapította, hogy Deme Gábor sírva, pánikban teljesíti ezután a gyilkos parancsait. Ügyvédje szerint a felvétel alapján nincs köze védencének tevőlegesen a gyilkosságokhoz, a lövések őt is meglepetésként érték és mindenkit, aki a szobában volt, a gyilkost kivéve.