10 millió euróval lépett le egy pénzszállító sofőrje Franciaországban

2009.11.06. 16:08 Módosítva: 2009.11.06. 16:43
Nagy erőkkel kereste pénteken a francia rendőrség annak a pénzszállító furgonnak a sofőrjét, aki a rábízott 10 millió euróval (kb. 2,7 milliárd forint) előző nap tűnt el Lyonban. A sofőr semmilyen nyomot nem hagyott maga után. A nyomozást nehezíti, hogy az ellopott bankjegyek számát nem jegyezték fel.

A Loomis svéd pénzszállító cégnél tíz éve dolgozó 39 éves Tony Musulin csütörtök délelőtt tűnt el a francia jegybank pénzszállítmányával, amíg két kollegája rövid időre kiszállt a furgonból a cég lyoni székhelyén. Az üres járművet három órával később a rendőrség nem messze az irodától megtalálta.

A rablás legfőbb gyanúsítottja maga a sofőr, aki semmilyen nyomot nem hagyott maga után, s akcióját feltehetően alaposan előkészítette: október végén bankszámláit lezárta, lakhelyéről elköltözött és a lakást teljesen kiürítette.

A 10 millió euró, amellyel a lyoni bankfiókokat kellett volna feltöltenie a pénzszállítóknak, 49 csomagban volt szétosztva. A nyomozást nehezíti, hogy az ellopott bankjegyek számát nem jegyezték fel.

A pénzszállító-cég és a rendőrség szakszervezetei szerint a sofőr a biztonsági előírások megszegését használta ki. A furgon ugyanis egyszerre nem szállíthatott volna 7 millió eurónál nagyobb összeget. Ezenkívül a jegybankból a furgon csak egyenesen egy célállomásra mehetett volna: nem engedélyezett az, hogy egyszerre több helyre szállítson nagyobb összeget, ahogy az sem, hogy útközben megálljon és abból a biztonsági őrök kiszálljanak - mondta Joel Chapuy, a Loomis egyik szakszervezeti vezetője a France 2 közszolgálati televízióban.

A biztonsági előírások megszegése miatt valószínűsíthető, hogy a Loomis biztosítója nem fogja fedezni a kárt. A rendőrség kizárta a túszejtést vagy annak lehetőségét, hogy a sofőrt valaki kényszerítette az önrablásra. Azt sem feltételezik, hogy a sofőrnek lett volna tettestársa, aki segített a pénzes zsákokat elvinni.

A nyomozás jelenleg elsősorban a "sofőr személyiségére" koncentrál, akit kollegái egyedülálló, "szűkszavú" embernek írnak le. A férfinak nem volt adóssága, de az utóbbi hónapokban kollegái szerint "fura" lett, állandóan arra panaszkodott, hogy nem fizetik meg rendesen, és ezért a bankárokat és a vállalkozókat tartotta felelősnek.

Franciaországban egy pénzszállító cég alkalmazottja átlagosan nettó 1200 eurót (kb 320 ezer forintot) keres pályája elején, és nettó 1500 eurót (kb 410 ezer forintot) húsz év karrier után. Tony Musulin fotóját Franciaország valamennyi határán közzétették, de a lyoni ügyészség azt feltételezi, hogy a férfi már elhagyta az országot.