H1N1: bezárták a szederkényi általános iskolát

2009.11.10. 15:05
A szederkényi iskola 206 tanulójából hatvanan betegedtek meg az elmúlt napokban influenzaszerű tünetekkel, két diáknál ki is mutatták az új influenza vírusát.

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új influenza vírusától, közölte Schäffer Károly, az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa.

szederkeny2

Az intézmény 206 tanulójából hatvanan betegedtek meg az elmúlt napokban, mindegyikük influenzaszerű tünetekkel, mondta Schäffer Károly. Huszonöten jelentkeztek háziorvosnál.

Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyereknél mintát vettek le, és mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírusát. Az intézmény a jövő hét végig biztosan zárva marad.

Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban. Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg.

A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. E héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását.

Nincs pánik Szederkényben

Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere elmondta: egyelőre nyugalom van a faluban, de elképzelhető, hogy a sajtóvisszhangok miatt ez nem marad így. Mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg ott a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben.

A legnagyobb, kétszáz embert foglalkoztató szederkényi üzem német tulajdonosa saját költségén megrendelte dolgozóinak az oltóanyagot, hiszen neki is érdeke, hogy ne álljon le a termelés. Az iskola bezárásának hírére emelkedett a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már negyven receptet váltottak be.

A polgármester kitért arra, hogy október végén ő maga baráti társasággal Ukrajnában járt. A múlt héten azonban lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így valószínűleg nem ők fertőzhettek.

Véradás után tört ki a járvány

A baranyai településen kedden kiszállásos véradást tartottak. Nemes Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat régióvezetője az MTI-nek elmondta: a levett vérben négyféle kórokozó ellenanyagát keresik, ezek között a H1N1 vírus nem szerepel. Az új influenza megléte azonban "bezavarhat" a tesztek során, a vizsgálaton nem egyértelmű eredménnyel szereplő vért pedig megsemmisítik.

Nemes Izabella hangsúlyozta: a véradónak kötelessége tájékoztatni az állomást arról, ha a véradást megelőző egy hónapban fertőzésre utaló jeleket tapasztalt magán. Ha pedig a tüneteket röviddel a véradást követően tapasztalja magán valaki, azt telefonon jelezheti. A szakember hozzátette: ha egy településen tömeges megbetegedésről kapnak előzetesen információt, ott el is halaszthatják a véradást. Mindezektől függetlenül előfordulhat, hogy valaki H1N1-es vért kap.