Judit
2 °C
7 °C

H1N1: bezárták a szederkényi általános iskolát

2009.11.10. 15:05
A szederkényi iskola 206 tanulójából hatvanan betegedtek meg az elmúlt napokban influenzaszerű tünetekkel, két diáknál ki is mutatták az új influenza vírusát.

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új influenza vírusától, közölte Schäffer Károly, az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa.

szederkeny2

Az intézmény 206 tanulójából hatvanan betegedtek meg az elmúlt napokban, mindegyikük influenzaszerű tünetekkel, mondta Schäffer Károly. Huszonöten jelentkeztek háziorvosnál.

Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyereknél mintát vettek le, és mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírusát. Az intézmény a jövő hét végig biztosan zárva marad.

Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban. Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg.

A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. E héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását.

Nincs pánik Szederkényben

Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere elmondta: egyelőre nyugalom van a faluban, de elképzelhető, hogy a sajtóvisszhangok miatt ez nem marad így. Mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg ott a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben.

A legnagyobb, kétszáz embert foglalkoztató szederkényi üzem német tulajdonosa saját költségén megrendelte dolgozóinak az oltóanyagot, hiszen neki is érdeke, hogy ne álljon le a termelés. Az iskola bezárásának hírére emelkedett a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már negyven receptet váltottak be.

A polgármester kitért arra, hogy október végén ő maga baráti társasággal Ukrajnában járt. A múlt héten azonban lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így valószínűleg nem ők fertőzhettek.

Véradás után tört ki a járvány

A baranyai településen kedden kiszállásos véradást tartottak. Nemes Izabella, az Országos Vérellátó Szolgálat régióvezetője az MTI-nek elmondta: a levett vérben négyféle kórokozó ellenanyagát keresik, ezek között a H1N1 vírus nem szerepel. Az új influenza megléte azonban "bezavarhat" a tesztek során, a vizsgálaton nem egyértelmű eredménnyel szereplő vért pedig megsemmisítik.

Nemes Izabella hangsúlyozta: a véradónak kötelessége tájékoztatni az állomást arról, ha a véradást megelőző egy hónapban fertőzésre utaló jeleket tapasztalt magán. Ha pedig a tüneteket röviddel a véradást követően tapasztalja magán valaki, azt telefonon jelezheti. A szakember hozzátette: ha egy településen tömeges megbetegedésről kapnak előzetesen információt, ott el is halaszthatják a véradást. Mindezektől függetlenül előfordulhat, hogy valaki H1N1-es vért kap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?