Árpád
-2 °C
4 °C

Vesztegetésért elítéltek egy volt rendőrt

2009.11.10. 11:40
Az őrmester húszezer forintot kért egy tilosban parkoló nőtől, cserébe azt ígérte, nem jelenti fel. A nő azonban nem érte be ennyivel, besétált a kapitányságra.

Vesztegetés miatt jogerősen két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre, százezer forint megfizetésére, húszezer forintos vagyonelkobzásra, és lefokozásra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt az egykori szegedi rendőrt, aki húszezer forintot kért egy szabálysértést elkövető nőtől, és cserébe azt ígérte, hogy nem jelenti fel.

A pénzt az asszony kifizette, majd értesítette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot a járőr kéréséről.

A férfi 2002 óta dolgozott a Tisza határvadász századnál hivatásos őrmesterként, majd 2008. január 1-től a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési osztályán lett járőr.

2008. július 1-jén egy tilosban parkolás ügyében intézkedett, amikor kiderült, hogy a szabálysértő nő vezetői engedélyének orvosi alkalmassági ideje lejárt. Ezért az engedélyt bevonta és felhívta a figyelmét, hogy 50 és 100 ezer forint közötti bírságra számíthat. Ezzel azonban túllépte hatáskörét, hisz a tilosban parkolásért és az orvosi alkalmasság lejárta miatt a gépjárművezetői engedélyt nem vonhatta volna be. Ezzel később már ő is tisztában volt.

A vádlott - miután visszaadta az engedélyt -, ennek ellenére a sértettnek azt mondta, ha ad neki húszezer forintot, nem tesz feljelentést ellene. A nő a pénzt átadta, ellene nem is indult eljárás, később azonban jelentette az esetet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság 2009. június 12-én bűnösnek találta a vádlottat a vesztegetésben, és ezért őt 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönre és 100 ezer forint mellékbüntetésre ítélte, míg 20 ezer forint vagyoni előnyre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéletet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott lefokozását is kérve nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?