Jusztina
1 °C
16 °C

Vesztegetésért elítéltek egy volt rendőrt

2009.11.10. 11:40
Az őrmester húszezer forintot kért egy tilosban parkoló nőtől, cserébe azt ígérte, nem jelenti fel. A nő azonban nem érte be ennyivel, besétált a kapitányságra.

Vesztegetés miatt jogerősen két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre, százezer forint megfizetésére, húszezer forintos vagyonelkobzásra, és lefokozásra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt az egykori szegedi rendőrt, aki húszezer forintot kért egy szabálysértést elkövető nőtől, és cserébe azt ígérte, hogy nem jelenti fel.

A pénzt az asszony kifizette, majd értesítette a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot a járőr kéréséről.

A férfi 2002 óta dolgozott a Tisza határvadász századnál hivatásos őrmesterként, majd 2008. január 1-től a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési osztályán lett járőr.

2008. július 1-jén egy tilosban parkolás ügyében intézkedett, amikor kiderült, hogy a szabálysértő nő vezetői engedélyének orvosi alkalmassági ideje lejárt. Ezért az engedélyt bevonta és felhívta a figyelmét, hogy 50 és 100 ezer forint közötti bírságra számíthat. Ezzel azonban túllépte hatáskörét, hisz a tilosban parkolásért és az orvosi alkalmasság lejárta miatt a gépjárművezetői engedélyt nem vonhatta volna be. Ezzel később már ő is tisztában volt.

A vádlott - miután visszaadta az engedélyt -, ennek ellenére a sértettnek azt mondta, ha ad neki húszezer forintot, nem tesz feljelentést ellene. A nő a pénzt átadta, ellene nem is indult eljárás, később azonban jelentette az esetet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság 2009. június 12-én bűnösnek találta a vádlottat a vesztegetésben, és ezért őt 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönre és 100 ezer forint mellékbüntetésre ítélte, míg 20 ezer forint vagyoni előnyre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéletet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott lefokozását is kérve nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.