Ismét előzetesben vannak az őssejtügy gyanúsítottjai

2009.11.11. 22:04 Módosítva: 2009.11.11. 22:14
Két hét házi őrizet után ismét előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Yuriy Baltaytis professzort és asszisztensét, akik a gyanú szerint társaikkal együtt tiltott őssejtkezeléseket végeztek Magyarországon - adta hírül a FigyelőNet.

Az ukrán-amerikai professzor és laborasszisztense több mint három hónapot volt előzetesben, amikor a védő kérésére október végén a bíróság megszüntette a letartóztatásukat, és a nyomozás idejére házi őrizetet rendelt el - idézte fel az fn.hu. A FigyelőNet úgy tudja, a döntést azzal indokolták, hogy így megakadályozhatják a gyanúsítottak külföldre menekülését.

Jurij Baltajtisz és Natalia K. ismételt letartóztatásának tényét Holló Gábor, a professzor ügyvédje szerda este az MTI-nek megerősítette.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA-dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.

  • Hírek
  • Bankszámla