Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Őrizetbe vették Írországban a leányfalui ír gázolót

2009.11.11. 18:43 Módosítva: 2009-11-12 13:18:04
Őrizetbe vette a rendőrség a leányfalui ír gázolót szerdán írországi otthonában, a férfit elővezették a bíróságon.

Az RTÉ honlapja szerint Ciaran Tobinnak még szerdán engedélyezték, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerüljön. A férfit kedd éjszaka vették őrizetbe, de csak egy éjszakát töltött fogdában. Kiadatásának tárgyalását december 2-ra halasztották, az ír hatóságoknál addig is rendszeresen jelentkeznie kell, útlevelét bevonták.

Tobin 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar bíróság – 2002-ben, a férfi távollétében hozott – jogerős ítélete szerint Tobinnak három évet kellene fogházban töltenie. Az RTÉ szerint a hároméves szabadságvesztést fellebbezés nyomán később másfél évre enyhítették.

Az ír tévé megemlítette, hogy a könyvelő a vádemelés után leadta útlevelét (a magyar hatóságoknak), de később visszakapta, hogy Írországba utazhasson. Az írországi út után az RTÉ szerint visszatért Magyarországra, de útlevelét már nem adta le, s 2000 novemberében visszautazott hazájába. A férfi arra hivatkozik, hogy lejárt munkaszerződése miatt költözött haza.

Magyarország 2005-ben adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a gázoló ellen. Ezt az ír bíróság az RTÉ szerint 2007-ben másodfokon elutasította, így a két kisgyermek halálát okozó gázoló azóta is szabadlábon van.

A magyar igazságügyi minisztérium idén októberben közölte, hogy a magyar hatóságok ismét kérték a férfi kiadatását.

A hírre reagálva azt írták, az igazságosság érdekében tett jelentős lépésnek tekintik az őrizetbe vételt. "Az IRM bízik abban, hogy rövidesen vége lesz az időhúzásnak és két ártatlan kisgyermek halálának okozója elnyeri méltó büntetését" - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?