Piásan akart felszállni egy amerikai pilóta

2009.11.11. 09:56
A brit rendőrség vádat emelt kedden késő este egy amerikai légitársaság pilótája ellen, mert ittasan akart felszállni gépével a londoni Heathrow repülőtérről. A United Airlines nevű légitársaság 51 éves pilótáját hétfőn tartóztatták le, nem sokkal azelőtt, hogy beült volna a Chicagóba induló gép pilótafülkéjébe.

Az amerikai pilótát azzal vádolja a brit rendőrség, hogy a megengedettnél több alkohol volt a szervezetében, és így akart "repülési feladatok ellátni" - közölte a Scotland Yard. Azt nem tudni, pontosan mennyi alkohol volt a férfi vérében.

A brit törvények értelmében nem repülhet olyan pilóta, akinek véralkoholszintje átlépi a 0,02 százalékot, amely egy átlagos férfinél egy fél üveg sörnek felel meg - írta az AP amerikai hírügynökség. Erwin Vermont Washington egy 124 utassal teli gépet vezetett volna a tengerentúlra, és "közvetlenül a felszállás előtt" tartóztatták le - közölte a Heathrow repülőteret üzemelő társaság szóvivője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A szóvivő elmondta, hogy a pilótát a légitársaság munkatársai jelentették a rendőrségnek. A United Airlines szóvivője elmondta, hogy nagyon szigorúan veszik az alkoholfogyasztást, a pilótát azonnal felfüggesztették, és együttműködnek a brit hatóságokkal. Erwin Vermont Washingtonnak november huszadikán kell megjelennie egy londoni bíróság előtt. Ha bűnösnek találják, két évig tartó börtönre valamint pénzbüntetésre számíthat - írta az AP.