Igazi rendőrök rossz címen tartottak házkutatást Valkón

2009.11.13. 11:49 Módosítva: 2009.11.13. 20:13
Rossz címre mentek azok a rendőrök, akik behatoltak egy valkói családi házba szerda este. Az akciót egy hivatalos okiratban lemaradt házszám miatt hajtották végre téves címen.

Balázs Zoltán - aki 2002-től független önkormányzati képviselő - elmondta: miután panaszt tett, kiderült, hogy a főváros XII. kerületi kapitányságáról érkezett a házkutatási parancs, ugyanis egy rendőri intézkedés alá vont férfi, aki ugyanazon a településen és ugyanabban az utcában lakik, az ő lakcímét adta meg az igazoltatáskor.

A rendőrök által keresett férfi ugyanis a Petőfi Sándor utca 77. szám alatt lakik, míg az ő lakcíme a 7-es. Az okmányiroda azonban a férfinak kiadott lakcímkártyáját elírta, így azon nem a 77-es, hanem a 7-es házszám szerepelt. Balázs Zoltán péntek reggel töröltette a férfit a tulajdonában lévő lakás lakcímnyilvántartásából.

Azt mondta: felháborítónak tartja a rendőrség fellépését, mert amikor megjelentek nála a rendőrök, megrémítve unokáit és gyermekeit, nem közölték, hogy mit vagy kit keresnek, igazolványt sem voltak hajlandók mutatni. Közlése szerint a rendőrök és közte kisebb dulakodás is kialakult emiatt.

Balázs Zoltán közölte: nyilvános bocsánatkérést vár el a rendőrségtől, ugyanis az akció miatt a faluban az a szóbeszéd terjedt el, hogy "biztos nem ok nélkül ütöttek rajta a rendőrök", holott soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, 28 évig a honvédségnél dolgozott.

Szakszerűen és jogszerűen jártak el

Szakszerű és jogszerű volt a valkói rendőri intézkedés, állapította meg a XII. kerületi kapitányság vezetőjének vizsgálata. A budapesti rendőrfőkapitány ugyanakkor "az intézkedéssel okozott kellemetlenségért" elnézést kér.

A rendőrség a vizsgálatról azt írta, hogy a XII. kerületi rendőrkapitányság nyomozói egy folyamatban levő ügyben, érvényes házkutatási határozat birtokában, egy rablás feltételezett elkövetőjének felkutatásáért jelentek meg a valkói családi háznál. A rendőrök közleményük szerint igazolták magukat, megjelölték az intézkedés célját, majd mikor megállapították, hogy az, akit keresnek, nem lakik a családi házban, elhagyták a helyszínt.

A fővárosi rendőrkapitányság nem tud róla, hogy az intézkedéssel szemben valaki panaszt tett volna.

Draskovics: Ez presztízskérdés

A rendőrségnek el kell ismernie, ha hibázott, ha valakit megbántott - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Közölte, az ügyet nem ismeri, de általánosságban úgy véli, ha valakinek a jogát megsértették, akkor neki ezért megfelelő kártalanítás jár.

"Ez presztízskérdés, mert meggyőződésem, hogy erősíti a rendőrség presztízsét az, hogy a hibáit is el tudja ismerni" - mondta.

Magyarországon naponta 18-19 ezer rendőri intézkedés történik, és ebből az évi több millió intézkedésből "vannak nem pontos címen történő intézkedések, vannak olyanok, ahol nem teljesen szakszerűek, nem teljesen udvariasak a rendőrök. Ha ez arányaiban néhány tized százalék, akkor ez elfogadható" - mondta Draskovics.