Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Enyhítették a hanyag siófoki szülész-nőgyógyász büntetését

2009.11.18. 16:50
A Somogy Megyei Bíróság enyhítette annak a siófoki szülész-nőgyógyásznak a büntetését, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt első fokon egy évre eltiltottak szakorvosi hivatásának gyakorlásától, és egymillió forint pénzbüntetésre ítéltek.

A másodfokú ítélet szerint az orvos továbbra is gyakorolhatja foglalkozását, és a pénzbüntetését is mérsékelték 450 ezer forintra.

Az orvost azért ítélték el, mert 2005-ben egy hozzá forduló állapotos asszony méhén észrevett ugyan egy csomót, amit cisztás elváltozásnak vélt, de ezt nem jelezte az ultrahangot végző orvosnak. A terhességet természetes lefolyásúnak ítélte, nem vette észre, hogy a 26 éves nő méhen kívüli terhes. A magzat közel öthónapos volt, amikor az asszony hirtelen rosszul lett és meghalt.

Ellentmondásos szakvélemények

Az ügyben ellentmondásos orvosi szakvélemények születtek, amelyek közül a bíróság végül az Egészségügyi Tudományos Tanács véleményét fogadta el. Eszerint az orvos hibája és a nő halála között nincs közvetlen összefüggés, ugyanis a később elvégzett ultrahangos vizsgálat sem mutatta ki a méhen kívüli terhességet. A várandós asszony minden eredménye rendben volt, a haláláig panaszmentes volt.

A rendellenes terhesség, annak is egy nagyon ritka és nehezen észrevehető fajtája a boncolásnál derült ki. Az orvos által kitapintott csomó a méhen kívül fejlődő magzat volt. (Az elsőfokú ítélet indoklásában ezt célzott vizsgálatokkal nagyobb eséllyel vehettek volna észre.)

A másodfokú bíróság enyhítő körülménynek tekintette, hogy a történtek óta eltelt 4,5 évben az orvos munkájával szemben semmilyen kifogás nem merült fel, továbbá, hogy azóta elvégzett egy ultrahangos tanfolyamot.