Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Enyhítették a hanyag siófoki szülész-nőgyógyász büntetését

2009.11.18. 16:50
A Somogy Megyei Bíróság enyhítette annak a siófoki szülész-nőgyógyásznak a büntetését, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt első fokon egy évre eltiltottak szakorvosi hivatásának gyakorlásától, és egymillió forint pénzbüntetésre ítéltek.

A másodfokú ítélet szerint az orvos továbbra is gyakorolhatja foglalkozását, és a pénzbüntetését is mérsékelték 450 ezer forintra.

Az orvost azért ítélték el, mert 2005-ben egy hozzá forduló állapotos asszony méhén észrevett ugyan egy csomót, amit cisztás elváltozásnak vélt, de ezt nem jelezte az ultrahangot végző orvosnak. A terhességet természetes lefolyásúnak ítélte, nem vette észre, hogy a 26 éves nő méhen kívüli terhes. A magzat közel öthónapos volt, amikor az asszony hirtelen rosszul lett és meghalt.

Ellentmondásos szakvélemények

Az ügyben ellentmondásos orvosi szakvélemények születtek, amelyek közül a bíróság végül az Egészségügyi Tudományos Tanács véleményét fogadta el. Eszerint az orvos hibája és a nő halála között nincs közvetlen összefüggés, ugyanis a később elvégzett ultrahangos vizsgálat sem mutatta ki a méhen kívüli terhességet. A várandós asszony minden eredménye rendben volt, a haláláig panaszmentes volt.

A rendellenes terhesség, annak is egy nagyon ritka és nehezen észrevehető fajtája a boncolásnál derült ki. Az orvos által kitapintott csomó a méhen kívül fejlődő magzat volt. (Az elsőfokú ítélet indoklásában ezt célzott vizsgálatokkal nagyobb eséllyel vehettek volna észre.)

A másodfokú bíróság enyhítő körülménynek tekintette, hogy a történtek óta eltelt 4,5 évben az orvos munkájával szemben semmilyen kifogás nem merült fel, továbbá, hogy azóta elvégzett egy ultrahangos tanfolyamot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!