Leszállítottak a buszról és megvertek egy roma fiatalt Pókaszepetknél

2009.11.18. 16:50
Két férfi nyomozónak adta ki magát, majd megvert egy 17 éves roma fiút Pókaszepetk közelében egy mellékúton. Mielőtt kitették őt autójukból egy zalabéri benzinkútnál, meg is fenyegették. A rendőrség vizsgálja, hogy a két támadó valóban nyomozó volt-e.

Két férfi nyomozóként mutatkozott be és leszállított a helyközi buszról egy 17 éves roma fiút, majd egy mellékútra vitték őt és megverték, mondta el szerdán Lakatos Lajos, a megvert fiú édesapja. Az ügyben a sértett feljelentése alapján a Zala Megyei Nyomozó Ügyészség folytat vizsgálatot.

A megvert fiú hétfőn Zalaegerszegről indult haza egy helyközi busszal. A felszállásnál nagy tömeg volt, a fiú egy másik fiatalember között szóváltás, lökdösődés alakult ki. A másik fiatalember utána odament a sofőrhöz és azt állította, hogy kiverték az egyik fogát, ezért kérte, hogy hívja ki a rendőröket. A rendőrséget a forgalmi irodából hívták.

A buszvezető arról számolt be, hogy a rendőrök azt mondták, egy ilyen eset csak szabálysértésnek minősül, ezért nem mennek ki a helyszínre, közölte Benkő Tibor, a Vasi Volán Zrt. forgalmiüzletág-vezetője.

A busz végül elindult, de arra az a fiatalember, akinek állítása szerint a fogát verték ki, már nem szállt fel. Pókaszepetk előtt egy fehér Opel Astra vágott a busz elé, keresztbe fordult és megállásra kényszerítette. Az autóból két civil ruhás férfi szállt fel a buszra. Azt állították, hogy nyomozók, de igazolványt nem mutattak, viszont egyiküknek a derékszíján egy pisztolytáskát és egy pisztolyt látott a későbbi sértett és a buszsofőr is.

A két civil ruhás leszállította a buszról a 17 éves fiút azzal, hogy be kell vinniük a zalaegerszegi rendőrkapitányságra. Elindultak vele Zalaegerszeg felé az Opellel, amiben az édesapa elmondása szerint a buszpályaudvari lökdösődésben részt vevő fiú is ott ült. Zalaegerszegről visszafordultak mondván nincs hely a fogdában, ezért Keszthelyre mennek.

Pókaszepetk után azonban egy mellékútnál megálltak, kiszállították a fiatalembert, megverték, elvették iratait és mobiltelefonját. Ezeket később visszaadták neki, de a telefonból kivették a SIM-kártyát. A fiút végül a zalabéri benzinkútnál tették ki, ahol az apa beszámolója szerint azt mondták neki: "Remélem tanultál a leckéből, mert ha nem, akkor még megkeresünk."

A Zala Megyei Nyomozó Ügyészség bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette miatt indított vizsgálatot, mondta Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője. Eddig annyit kiderítettek, hogy Zala megyében nincs a rendőrségnek fehér színű Opel Astrája. Pirger Csaba hozzátette, ettől függetlenül fennáll annak a lehetősége, hogy rendőrök voltak a fiú bántalmazói, azonban ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor a nyomozást a rendőrség folytatja.

A buszsofőrnek nem feladata ilyen esetben, hogy kérje az intézkedő rendőrök igazolványát, mondta el Benkő Tibor, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletág vezetője. Hozzátette, hogy a sofőr az esetet szerdán jelentette a főnökének.