Marcell
19 °C
32 °C

Meghalt egy rendőr az angliai özönvízben

2009.11.20. 18:20 Módosítva: 2009-11-20 18:20:24
Már halálos áldozata is van az Anglia északnyugati és Skócia déli vidékein pusztító özönvíznek. Az előrejelzések szerint újabb jelentős csapadék jön a hétvégén.

A legsúlyosabb helyzet az északnyugat-angliai Cumbria grófságban alakult ki, amelyre a brit Környezetvédelmi Hatóság adatai szerint 24 óra alatt 314,4 milliméter csapadék esett.

A hatóság elnöke, Lord Chris Smith kijelentette: ez példátlan napi esőmennyiség az angliai mérések eddigi történetében.

A grófságban péntek estig négy közúti hidat sodortak el a megáradt folyók. Az egyik híd a tengerparti Workington városának fő közlekedési átkelője volt a Derwent folyón.

Az összeomlás pillanatában éppen a hídon tartózkodott egy rendőr, aki a forgalmat terelte el. A 43 éves Bill Parkert elsodorta az áradat; holttestét egész napos keresés után, péntek este találták meg.

A cumbriai rendőrség közölte: nagyon sok bejelentést kapnak további eltűnt személyekről.

A Derwent felső szakaszánál fekvő Cockermouth kisvárosban pénteken 2,5 méter magasan állt a víz; az elöntött negyedekből kétszáz embert kellett kimenteni. A mentőakcióban a brit hadsereg alakulatai, és a királyi légierő helikopterei is részt vettek.

Skóciában harminc országutat kellett lezárni az árvíz miatt.

A brit meteorológia szombatra újabb atlanti front érkezését jelezte. Ez a prognózis szerint további 25-40 milliméter csapadékot zúdít az elöntött területekre, vasárnaptól pedig heves, helyenként 100 kilométeres sebességet meghaladó szélvihar várható.