Megvertek egy magyar fiút Székelyföldön

2009.11.20. 12:55 Módosítva: 2009.11.20. 13:02
Ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a kézdivásárhelyi rendőrségen Bokor Tibor felső-háromszéki szenátor, miután hat román fiatal állítólag megvert és megkéselt egy 22 éves magyar fiatalembert a székelyföldi városban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő szenátor  beszámolója szerint múlt vasárnapra virradóra, hajnali 3 óra körül az egyik kézdivásárhelyi pizzázó közelében levő parkolóban hat román fiatal súlyosan bántalmazott egy 22 éves berecki magyar fiatalt, aki szerencsétlenségére éppen akkor lépett ki telefonálni - írta a bukaresti Új Magyar Szó. Miután megszólították, hogy ne beszéljen telefonján magyarul, a támadók földre tiporták és összerugdosták, eltörték az egyik karját, és bal tenyerébe szúrtak.

Az áldozat nem kívánt rendőrséghez fordulni. Mivel azonban az eset nagy port vert fel a városban, s a politikusnak is tudomására jutott, megkereste a fiatalembert, elkísérte a sepsiszentgyörgyi törvényszéki orvoshoz, majd a látlelet birtokában feljelentést tett a kézdivásárhelyi rendőrségen.

Bokor Tibor hiába kérte az áldozatot, hogy vegyen részt a sajtótájékoztatón, ő nem merte vállalni a nyilvánosságot. A nyomozást nehezíti, hogy az esetet senki nem látta, nincs szemtanú, de az áldozat azt állítja, bármikor felismerné a tetteseket.

A szenátor szerint ilyen jellegű atrocitásra nem volt precedens a térségben, de az elmúlt hetekben több jele is volt annak, hogy a megyében nő a feszültség. Ismeretlen tettesek több alkalommal is megrongálták a környéken található helységnévtáblákat, festékszóróval lefújták Kézdivásárhely, illetve a hozzá tartozó települések magyar feliratait. Ezekben az ügyekben jelenleg is folyik a nyomozás, de érdemi információt még nem adott közre a helyi rendőrség.

Júniusban két lemhényi lakost is atrocitás ért. Őket a berecki benzinkút étkezdéjében ütlegelték, az esetet a helység biztonsági kamerái is rögzítették. Bokor Tibor szerint a választások előtt általában felerősödnek a szélsőséges indulatok.