Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Négy év börtön és 23 milliós büntetés kölcsönautók eladásáért

2009.11.20. 18:17
Négy év börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Zala Megyei Bíróság azt a férfit, aki nem vitte vissza, hanem valószínűleg eladta az autókölcsönző cégektől bérelt gépjárműveket.

A többrendbeli csalásért elítélt férfi kilenc, autókölcsönzéssel foglalkozó - nagykanizsai, budapesti, székesfehérvári, kecskeméti, szolnoki, dunaújvárosi - cégtől vett bérbe gépjárműveket. A közel ötvenmillió forint összértékű autókat a bérleti idő lejárta után nem vitte vissza a kölcsönzőbe, hanem értékesítette.

Előfordult, hogy vásárlási szándékkal jelent meg az autókereskedőknél. Közölte, hogy vállalkozása számára több autót is szeretne vásárolni, de a kiválasztott típus megérkezéséig kölcsönautóra lenne szüksége. Egy másik autókölcsönzővel kötött megállapodás szerint a bérautóval külföldre nem utazhatott volna, de a gépkocsiba beépített műholdas követőrendszer alapján kiderült, a gépkocsit Szerbiába vitték, ahonnét a cég munkatársai hozták vissza, egy másik gépkocsit pedig Budapesten találtak meg.

Egy alkalommal társával, az ügy másodrendű vádlottjával - aki álnéven mutatkozott be - egy gazdasági vállalkozás ügyvezető és gazdasági igazgatójaként jelentek meg az autókereskedésben. Vállalkozásuk részére három hónapra gépkocsikat rendeltek, bérleti szerződést kötöttek, elvitték a gépkocsikat, de ezeket sem adták vissza.

A másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett csalás miatt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte a megyei bíróság. Az elsőrendű vádlottat a börtönbüntetés mellett több mint 23 millió forint megfizetésére is kötelezték, amit az autókölcsönzőknek 30 napon belül kell kifizetnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?