Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

42 bányász halt meg Kínában

2009.11.21. 07:44 Módosítva: 2009.11.21. 14:55
A bányarobbanás idején 528-an dolgoztak a mélyben. Sokan a föld alatt rekedtek a gázrobbanás miatt.

Negyvenkét bányász életét vesztette, hatvanhat munkást pedig eltűntként tartanak számon, miután gázrobbanás történt szombaton az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány Hokang városához tartozó szénbányájában.

A robbanás erejét mutatja, hogy a bányától mintegy húsz méternyire lévő épületek ablakai is betörtek.

000T TRPar2907842

A helyi bányabiztonsági felügyelet tájékoztatása szerint a Longmei bányaipari vállalat megerősítette, hogy 528 bányász dolgozott a mélyben a robbanás időpontjában, helyi idő szerint hajnali fél háromkor. A vállalat előbb azt közölte, hogy 389 embernek sikerült kimenekülnie, később 399-re módosította a számot.

A bánya mintegy 400 kilométerre található a tartomány székhelyétől, Harbintól. A mentés folyamatban van.

A kínai szénbányák - amelyek az ország energiatermelésének 70 százalékához nyújtanak energiaforrást - a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon. Bár a nagyobb állami bányákban szigorúbbak a biztonsági intézkedések, mint a magántulajdonban lévő kisebb bányákban, azokban is történnek a mostanihoz hasonló balesetek. A hivatalos adatok szerint több mint 3200 bányász vesztette életét tavaly az országban történt bányabalesetekben, ám független megfigyelők szerint az áldozatok száma ennél jóval magasabb is lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!